Deze restauratie kadert in de meerjarige subsidieovereenkomst voor de verdere restauratie van het ensemble van de historische kerken in de binnenstad van Mechelen. De restauratie is nodig wegens de algemene slechte staat van het interieur, de sterke houtaantasting in de daktimmer en in het houten meubilair.
De volledige interieurrestauratie omhelst de vloeren, wanden, plafonds, gewelven en kolommen, maar ook de onderste zones van de daktimmer en het binnenschrijnwerk. Het aangetaste meubilair en de beelden krijgen een houtbehandeling en de kerkmeesterbanken, het koorgestoelte en twee biechtstoelen worden herstelt. Verder wordt ook het tochtportaal aan de westkant aangepast om een betere toegankelijkheid te vrijwaren.
De kerk blijft in gebruik voor de eredienst. Er wordt door de kerkelijke overheid samen met de stad Mechelen en Torens aan de Dijle vzw nog nagedacht over gepaste toeristische nevenbestemmingen.
Achtergrondinformatie
De oorsprong van de Sint-Jan-Baptist en Evangelistkerk zou terug gaan tot in de late veertiende eeuw. Het koor is het oudste gedeelte, de bouw van de toren situeert zich rond 1400. In 1482 is de spits op de toren geplaatst, die afkomstig zou zijn van de Sint-Romboutstoren. De kerk werd in 1483 ingewijd.
In 2008 ontdekte het toenmalige Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (V.I.O.E.) 14de-eeuwse muurschilderingen op de eerste verdieping van de toren van de Sint-Janskerk. De restauratie van de gevels, de toren en dringende weken aan de dakvoeten en het buitenschrijnwerk, de glas-in-loodramen en de buitenaanleg werden van 2008 tot 2011 al uitgevoerd met een restauratiepremie.
De Sint-Janskerk bezit het schilderij ‘de Aanbidding der Wijzen’ van P.P. Rubens, erkend als topstuk door de Vlaamse overheid.
Foto: onroerenderfgoed.be