Hendrickx haalt in zijn vraag ook aan dat er een mogelijk aanzuigeffect is door de invoering van de Vlaamse huursubsidie voor wie langer dan vijf jaar kandideerde op een wachtlijst voor een sociale woning bij ingezetenen van het Brusselse en Waalse gewest. “Een dergelijk systeem bestaat immers niet in onze buurgewesten. Aangezien er geen enkel rechtenverlies is indien men kandideert bij verscheidene huisvesters én kandideren bij een Vlaamse huisvester een rechtenopbouw tot een huursubsidie inhoudt, leek me dat niet geheel ondenkbeeldig,” haalt de Vlaams Volksvertegenwoordiger nog aan.
Niet-ingetekenden zijn mensen die momenteel niet binnen het grondgebied van de sociale verhuurmaatschappij wonen, maar wel naar daar willen verhuizen.
Voor het arrondissement Mechelen komt het op een verhouding tussen de 16% en de 32%. “1/3 van de mensen op de wachtlijst die niet uit de regio komen, dat is een flinke inwijk,” zo vindt Hendrickx. Opvallend is dat de helft van de niet-ingetekenden op de wachtlijst voor Woonpunt afkomstig is uit het Brussels Hoofdstedelijk of het Waals Gewest. En ook voor de Samenwerkende Maatschappij voor Volkshuisvesting, is meer dan de helft van de niet-ingetekenden afkomstig uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Daarnaast is er tegenover 2009 voor verschillende sociale verhuurkantoren een stijging in het aantal kandidaat-huurders uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De top drie wordt gevormd door De Volkswoningen Duffel, Woonpunt en de Samenwerkende Maatschappij voor Volkshuisvesting.
foto: logo VMSW