3607 euro van dat bedrag werd verworven door de inzameling van oud textiel in onze stad, door de Kringwinkel Mechelen en het VICT (Vlaams Inzamelcentrum Textiel).
Op het Mechels grondgebied is afvalintercommunale IVAREM verantwoordelijk voor de inzameling van oud textiel. IVAREM organiseert de inzameling op twee manieren. Enerzijds is er een huis-aan-huisophaling door De Kringwinkel. Anderzijds gebeurt de inzameling via de groene textielcontainers op straat door het VICT (Vlaams Inzamelcentrum Textiel). Deze laatste keert elk jaar een deel van hun opbrengsten uit, die de stad besteedt aan goede doelen die zich inzetten voor de Mechelaars.
Oud textiel brengt € 3607 op
In Vlaanderen wordt jaarlijks ongeveer 12 miljoen kg oud textiel opgehaald via het VICT. Het VICT ondersteunt rechtstreeks het goede doel via de opbrengsten van de omhaling. Daarnaast mag de stad ook jaarlijks een deel van de opbrengst van de textielcontainers besteden als schenking aan goede doelen in de stad zelf. Het bedrag is afhankelijk van de opgehaalde hoeveelheid en bedroeg dit jaar 3607 euro.
Armoedeoverleg Mechelen (een adviesraad van het Sociaal Huis Mechelen) stelde, op vraag van het college, vijf projecten voor waaraan het geld besteed kon worden.
“Omdat het college alle voorgestelde projecten waardevol acht, hebben we beslist ze allemaal te steunen. Om ze een degelijke ondersteuning te geven, trekken we bovendien het totaalbedrag op zodat we elk project 1500 euro kunnen geven. Het budget wordt met andere woorden meer dan verdubbeld”, vertelt schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen!).
Vijf goede doelen
De eerste organisatie die het bedrag ontvangt is de Sint–Vincentiusvereniging, Conferentie Mechelen Noor. Die houdt zich ook bezig met de inzameling van oude kledij, om die voor een symbolisch bedrag aan hun doelpubliek te verkopen. De opbrengst daarvan gaat naar hun Kinderfonds.
Ook Samenlevingsopbouw Mechelen krijgt een deel van het geld. Zij zullen het gebruiken voor het opstarten van een zorgnetwerk ter ondersteuning van kwetsbare gezinnen bij de instap naar de kleuterklas. Ze zullen met het geld begeleidingsmateriaal kopen (zoals boeken en poppen).
Het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) zet dan weer in op het project Woonstage. Hiermee willen ze mensen de kans bieden om in een begeleide omgeving hun woonvaardigheden aan te scherpen. De middelen zullen specifiek gebruikt worden om basismeubilair te voorzien in de appartementen die voor het project gebruikt worden.
Ook De Keeting gaat kamers inrichten, maar dan voor hun project ‘Droomkamers’. Daarbij gaat het klusteam van de organisatie met steun van o.a. Hogeschool Thomas More kamers inrichten en aanpassen aan kinderen bij de komst van een nieuwe baby. Schepen van Onderwijs en Diversiteit Marc Hendrickx (N-VA- zegt tevreden te zijn met de projecten. “De samenwerking van De Keeting en de Thomas More Hogeschool is een voorbeeldproject voor veel scholen en bedrijven.”
Tot slot wordt ook het Steunpunt Asiel en Migratie ondersteund, dat het geld zal gebruiken voor de aankoop van Grabbelpassen en inschrijvingsgelden van andere ontspanningsactiviteiten. “Net zoals bij de andere projecten, gaat het ook hier uiteraard om de meest kwetsbare kinderen en jongeren. Ik ben ervan overtuigd dat de weg uit het armoede-straatje grotendeels aangepakt moet worden via de kinderen en een duw in de rug voor het gezin waarin ze opgroeien”, zegt schepen Koen Anciaux (Open Vld), voorzitter van het Sociaal Huis.
Foto: kringwinkelmechelen.be