Ze namen deel aan de herfstwandeling van het actiecomité Red Stadsbos Kauwendaal en hopen zo het stadsbestuur te overtuigen geen deel van het stadsbos te verkavelen.
Gids Peter De Ridder van Natuurpunt toonde een grote groep van 90 buurtbewoners welke boomsoorten er in het bos staan en hoe dat komt, welke vegetatie er onder de bomen groeit en welke diersoorten er leven. Een tweede Natuurpuntgids leerde een dertigtal kinderen met hun ouders spelenderwijs welke dieren aan welke vruchten knabbelen, waar al die herfstbladeren jaar na jaar naartoe gaan, onder welke bomen je kabouter Pinnemuts zijn vliegenzwam kan vinden en hoe ver eekhoorns springen.
De wandeling eindigde aan een ondertussen druk bevolkte pannenkoekenstand op het voetbalveld van het stadsbos. Enkele gemeenteraadsleden, journalisten, leden van de milieuraad en andere verenigingen waren aanwezig om de verkaveling van een stuk van het stadsbos aan te kaarten. “Aan de grens tussen een bos en een woonwijk wordt er vaak gesluikstort”, stelt gids Peter De Ridder. “Als de woonwijk dan uitbreidt, verplaatst die zone zich ook, waardoor het bosgebied verkleint. Nieuwe straten sluiten groenzones van elkaar af, zodat de dieren minder bewegingsruimte krijgen en het bos versnippert.” De natuur verschraalt dus, maar een even groot probleem ziet De Ridder voor de bredere buurt: “Het bos doet vooral dienst als speelbos en rustpunt. Kinderen bouwen er kampen en wandelaars halen er een frisse neus of laten er hun hond uit. Het bos is ook een groene long in de stad en die is erg waardevol.”
Natuurpunt schaart zich voor 100% achter het stadsbos. Het werkt aan een dossier om het bos te behouden.
foto: redstadsboskauwendael.wordpress.com