Ook in de provincie Antwerpen siert een schat aan erfgoed het straatbeeld of het landschap, maar blijft het soms onopgemerkt. Met de twee nieuwe brochures die de provincie Antwerpen recent publiceerde, draagt ze bij tot een bredere bekendmaking van dit erfgoed. Een brochure over de refuge van Sint-Truiden vertelt de geschiedenis van dit prestigieuze toevluchtsoord. Een landschapsbrochure over het Zennegat en Battenbroek vertelt dan weer over het water rondom Mechelen.
Gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens: “De twee nieuwe brochures belichten zoals steeds minder bekend erfgoed in onze provincie. Het provinciebestuur wil zo de aandacht vestigen op de bescherming, de ontwikkeling en de bekendheid van groot en klein erfgoed binnen onze grenzen. Met deze brochure kunnen de mensen deze parels (her)ontdekken.”
Erfgoedbrochure ‘Schuilen binnen de stadsmuren. De refuge van Sint-Truiden in Mechelen’
Op Open Monumentendag (OMD) kreeg de refuge van Sint-Truiden hoog bezoek van Geert Bourgeois en José Manuel Barroso. De OMD vormde ook de aanleiding voor de uitgave van een nieuwe brochure over de geschiedenis van dit prestigieuze complex, een onbekende parel tussen de provinciale eigendommen. Onder het thema ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’, stonden vooral de restauratie en herbestemmingen in de kijker.
Kanunnik Willem Sarens liet het refuge in de 16e eeuw optrekken als schuiloord voor de benedictijnenabdij van Sint-Truiden. In 1921 kocht de provincie Antwerpen het complex aan en liet het historisch onderzoeken met het oog op een grondige restauratie. Door de jaren heen werd de refuge verbouwd, herbestemd en gerestaureerd. Vandaag wordt het gebruikt door het aartsbisdom Mechelen.
Nieuwe landschapsbrochure Zennegat en Battenbroek
Deze brochure in de reeks ‘Landschappen in de provincie Antwerpen’ werd op dinsdag 30 september voorgesteld tijdens de jaarlijkse provinciale Landschapsdag. Volledig in het thema van deze dag, besteedt de brochure uitvoerige aandacht aan het rivierlandschap rondom Mechelen.
Het Zennegat, waar de Zenne, de Leuvense Vaart en de Dijle samenvloeien, maar ook het Battenbroek en de Grote Vijver, waar de Nete en de Dijle bijeenkomen, zijn vandaag een waardevol en beschermd natuurgebied met een grote verscheidenheid aan fauna en flora, maar kent ook een interessante geschiedenis. Archeologisch onderzoek dat werd uitgevoerd vooraleer het Vlaamse Sigmaplan van start ging, bracht namelijk heel wat informatie op over hoe onze voorouders in het gebied leefden en met het water omgingen.
Bestellen
Deze en andere brochures zijn gratis verkrijgbaar bij het Cultuurloket van de provincie Antwerpen via mail cultuurloket@provincieantwerpen.be of via telefoon op 03-240.66.30.
Meer provinciale erfgoedpublicaties: www.provincieantwerpen.be
foto: provincie Antwerpen