Op deze site komt een 58 meter hoge nieuwe landmark voor de provincie Antwerpen te staan, omringd door een publiek toegankelijk park en met ondergrondse parking. “Het duurzame gebouw wordt het visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie.”, aldus Ludwig Caluwé. Deze compacte passiefbouw voorziet werkruimte voor in totaal 860 mensen vanaf 2017. De opdracht voor de algemene bouwwerken werd gegund aan het consortium Democo-Denys.
In september 2013 startte de afbraak van het oude provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei. Het gebouw was hopeloos verouderd en toonde tal van gebreken. De provincie besloot te investeren in een compacte en milieuvriendelijke nieuwbouw met een lange en flexibele levensduur en een zeer lage energiekost. De afbraakwerken zijn intussen afgerond en de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe provinciehuis zijn gestart.
Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord kondigt een verschuiving van een aantal provinciale taken aan. De uitvoering van grondgebonden materies zoals bijvoorbeeld milieuvergunningen, waterbeleid, mobiliteit, toerisme, landbouw, economie,… blijft een onderdeel van het provinciale takenpakket. “Ongeacht welke opdracht de Vlaamse overheid aan de provincies geeft, we willen onze taken op een efficiënte en klantvriendelijke manier organiseren. Een degelijke, functionele en toegankelijke werkomgeving voor onze ambtenaren is de noodzakelijke basis om kwaliteitsvolle dienstverlening te garanderen op een duurzame manier.”, motiveert gedeputeerde Ludwig Caluwé. “Ook op financieel vlak is deze bouw de beste investering. De diensten die nu verspreid zitten over 4 gebouwen worden in één gebouw gehuisvest. Die gebouwen zullen we vermarkten. Zo worden bijvoorbeeld het Parkhuis, het Coveliersgebouw, het Lozanagebouw en het gebouw van Toerisme Provincie Antwerpen na de verhuis naar de nieuwe werkplek geheel of gedeeltelijk verkocht of verhuurd. Daardoor zullen ook de energiekosten aanzienlijk dalen.”
Vanaf 2017 kunnen 860 ambtenaren te werk gesteld worden in het nieuwe open provinciehuis. Het gaat om de provinciale beleidsorganen en de provinciale medewerkers van de centrale administratie.
Markant gebouw
Het gebouw werd ontworpen door Xaveer De Geyter Architects. Het nieuwe gebouw zal kleiner en minder hoog zijn dan het vorige. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Het combineert een congresdeel in de ‘voorbouw’ en een kantoordeel als torengebouw. “De vrijstaande compacte constructie zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen en wordt net geen 58 meter hoog. Het gebouw zal bijna energie neutraal zijn en daarmee de grootste passiefbouw in ons land. Ook daarmee willen we een voortrekkersrol vervullen.” legt Caluwé uit. De huidige voorziene totale investering voor deze nieuwbouw is 82,3 miljoen euro. De afbraak van het oude provinciehuis kostte 3,2 miljoen euro.
De volledige ruimte rond het nieuwe provinciehuis wordt ingericht als park dat publiek toegankelijk is. Daaronder komt een grote parking met ruimte voor 312 auto’s en 389 fietsen. Ook buurtbewoners mogen van deze ondergrondse parking gebruik maken. Daarnaast komt er ook een pad voor voetgangers en fietsers dat de Koningin Elisabethlei met de Harmoniestraat verbindt.
Infopunt
Vanaf 1 oktober is het infopunt in de Lange Lozanastraat 223 geopend. Iedere vrijdagvoormiddag van 10 tot 12 uur of op afspraak kan je hier terecht met vragen of voor informatie over het nieuwe provinciehuis. Vanuit het infopunt is er zicht op de bouwwerf. Voor vragen kunnen mensen ook altijd terecht op het infonummer 03-240.69.68 of via mail op nieuwprovinciehuis@provincieantwerpen.be.
foto: provincie Antwerpen