De vernieuwde werking rond de kinderboerderij, het gebruik van de figuur ‘Kadodder’, educatieve activiteiten, workshops … zorgen er voor dat het park weer meer een meer aantrekkingskracht krijgt bij de Mechelaars in de nabije en wijde omtrek.
De Rozentuin was lang een vergeten hoekje van het park. Weinig mensen gingen er bewust naar toe en de concurrentie met de grote rozentuin in het Vrijbroekpark aangaan is hoe dan ook een onmogelijke taak. Tijd voor een andere invulling, met andere woorden.
Mechelen werkt aan meer volkstuintjes, dat is ook nodig gezien de stedelijke context, en dus was de creatie van een samentuin een voor de hand liggende keuze. In een samentuin doet een groep vrijwilligers samen aan ecologisch tuinieren. Het project zal op deze manier ook een voorbeeld worden van wat ecologisch tuinieren in een stedelijke context kan zijn. De stad werkt voor het project samen met VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), die al enkele gelijkaardige projecten lopen heeft en de hele opstartperiode en de ondersteuning van de vrijwilligers begeleidt.
“Velt was blij met de vraag van de stad en ging graag de uitdaging aan”, zegt Ann Pinceel van Velt-Mechelen. “Elk weekend komen we met een tiental gezinnen een halve dag naar de samentuin. We kozen bewust om niet met individuele percelen te werken, maar zaaien, planten, wieden én oogsten samen in de hele moestuin. Het is zalig om met onze handen in de aarde te werken en met de groep te leren hoe we dat op een ecologische manier kunnen doen. De lekkere en gezonde bio-groentjes die we dan kunnen oogsten zijn een mooie beloning voor onze inspanningen.”
“De rozentuin in zijn geheel verdwijnt door de nieuwe invulling, de elementen waaruit ze bestaat blijven wel behouden. Zo werden de rozen verplaatst naar andere plaatsen in het park en ook het historisch patroon van de tuin blijft behouden, de verschillende perken krijgen alleen een andere invulling”, vertelt schepen voor natuur- en groenbeheer Marina De Bie (Groen!).
Voorbeeldfunctie
De samentuin wordt, zoals gezegd, ecologisch beheerd. De keuze voor een biologische teeltwijze, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, past in het reductieplan voor bestrijdingsmiddelen van de stad en draagt bij tot bewustmaking van de Mechelaars.
Deze educatieve rol, is een belangrijk aspect van de samentuin. “Deze rol wordt in het park op veel manieren opgenomen, van de Kadodder- en andere wandelingen tot demonstraties over composteren. De samentuin sluit daar dus mooi bij aan”, alsnog De Bie. Het betrekken van de parkbezoekers zal onder andere gebeuren d.m.v. een jaarlijkse open tuindag (die in het najaar zal plaatsvinden) en door een infobord dat aan de ingang van de samentuin staat.
“Tijdens onze werkvoormiddagen zetten we de poorten altijd open. Iedereen is dan welkom voor een babbel. We merken dat jonge ouders graag een bezoekje brengen aan de moestuin om hun kinderen te tonen hoe bvb. een aardappelplant eruit ziet. Leuk dat we door op deze plek te tuinieren, we ook andere mensen kunnen laten kennismaken met het ecologisch tuinieren en met de werking van Velt,” zegt Ann Pinceel.
“We blijven de volgende jaren hard werken aan de creatie van nieuwe parken en tuinen, maar ook de bestaande parken mogen niet uit het oog verloren worden. Het Tivolipark heeft een lange weg afgelegd, maar is ondertussen weer een zeer aantrekkelijk park geworden. Ik ben dan ook blij dat we als bestuur voor investeringen in het park gekozen hebben en dankbaar voor de inzet van de betrokken medewerkers, die in grote mate aan de basis van het huidige succes ligt”, besluit De Bie.
foto: samentuintivoli.wordpress.com