Het programma van het evenement ‘Bar International’ van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen liet Mechelse ondernemers ook toe een beter zicht te krijgen op de economische opportuniteiten in DR Congo en contacten te leggen met zijn overheden. Onder meer de Congolese ambassadeur in België Henri Mova Sakanyi volgde gedurende de ganse dag aandachtig het programma.
Onder de noemer van ‘Bar International’ brengt een programma met toelichtingen, bedrijfsbezoeken en een ontvangst op zowel het Mechelse stadhuis als het Huis van de Ondernemer van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen elke maand opnieuw exportgerichte ondernemers in contact met economische vertegenwoordigers van een vreemd land. Nadat eerder onder meer Finland en Brazilië de revue zijn gepasseerd, was het vandaag donderdag 10 juli de beurt aan de Democratische Republiek Congo.
Een delegatie met onder meer Henri Mova Sakanyi, de Congolese ambassadeur in België, startte zijn economisch geïnspireerde ontdekkingstocht van de Mechelse regio bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. Drie procent van alle fruit en groenten die in de Europese Unie worden verkocht, zijn afkomstig uit België. Relatiebeheerder Luc Peeters van BelOrta lichtte het gezelschap de werking van de grootste coöperatieve groenteveiling van Europa toe, met onder andere een demonstratie van de verkoop voor de klok. De Congolese afvaardiging vernam er ook meer over Veiling Zuid, een gebied naast BelOrta dat wordt ontwikkeld als clustersite voor bedrijven uit de agro-industrie. In de loop van 2016 moet dit operationeel zijn.
Volgende halte was het Mechelse stadhuis, waar de Congolese ambassadeur werd ontvangen door eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) en schepen van Lokale Economie Wim Jorissen (N-VA). De ambassadeur mocht er ook het gulden boek ondertekenen.
In de namiddag zette de delegatie koers naar Willebroek, waar het na een verwelkoming door de Willebroekse burgemeester Eddy Bevers (N-VA) tijdens een boottocht een presentatie kreeg van Waterwegen en Zeekanaal. Daarbij werd ingegaan op de mogelijkheden van de binnenscheepvaart als antwoord op het fileprobleem in België. België telt liefst 1.375 kilometer aan bevaarbare waterwegen. Daarna volgde een bezoek aan de Willebroekse inland containerterminal van TCT en het aangrenzende logistiek magazijn van de firma ODTH, dat dagelijks 20.000 palletten verwerkt.
Alle opgedane indrukken kon de Congolese delegatie bespreken tijdens een daaropvolgende ontvangst in het Huis van de Ondernemer. Na een welkomstwoord van algemeen directeur Frédéric Achten van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen nam onder meer de Mechelse topondernemer Johan Willemen van de gelijknamige bouwgroep het woord. Hij ging graag in op de uitdagingen die zijn onderneming de volgende maanden wacht in Congo. Als Onderneming van het Jaar 2013 bouwt de groep in Kinshasa de nieuwe Belgische ambassade.
Niet toevallig wees de Congolese ambassadeur de aanwezigen op ‘Bar International’ vervolgens op de kansen die er in DR Congo nog liggen voor ondernemers actief in infrastructuur, transport, landbouw en onderwijs en gezondheid. “Daar waar Belgen problemen zien, zien Congolezen opportuniteiten”, gaf Henri Mova Sakanyi mee. “De afgelopen jaren kent DR Congo een economische groei van acht tot negen procent. We ambiëren zelfs een groei van twee cijfers.” Naast de sterke positie van de Congolese frank, die op alle financiële markten een stabiele wisselkoers behoudt, dragen volgens hem verschillende inspanningen van de overheid gericht op eenvoudiger zakendoen in Congo daaraan bij.
foto: algemeen logo VOKA