Het moet een groene parkwijk worden die het landelijk karakter van de buurt respecteert, en waar het aangenaam wonen wordt dichtbij de stad. Vanavond licht het stadsbestuur het project en de studie over de waterhuishouding aan de buurtbewoners toe.
De ontwikkeling van Spreeuwenhoek vindt plaats op het gebied tussen de Leuvensesteenweg en de Leuvensevaart en tussen Ragheno en Planckendael. RUP Spreeuwenhoek voorziet in de bouw van 369 wooneenheden, waar gestreefd wordt naar een mix van woningtypes. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan werd goedgekeurd in april 2012, waardoor er nieuwe stedenbouwkundige voorschriften van toepassing zijn.
“Het stadsbestuur streeft naar een project met landelijke woonkwaliteit waarbij de nieuwe wijk een landschappelijke entiteit op zich vormt. De klemtoon ligt op het behoud en het versterken van landschappelijke karakteristieken, zodat een kwalitatieve en groene leefomgeving ontstaat die het huidige landschappelijke karakter van de omgeving respecteert”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen uit.
Strenge normen voor waterbuffering
Voor het voorontwerp van het openbaar domein van de nieuwe toekomstige woonwijk, werd studiebureau Arcadis aangesteld als ontwerper. “De Davidstorenstraat, Leemputstraat, Struikheidestraat en de Lotelingstraat worden gedeeltelijk heraangelegd om met de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk te kunnen starten en om de riolering aan te sluiten onder de Leuvensesteenweg. De bouwaanvraag wordt dit najaar ingediend en de aanbesteding en uitvoering voorzien we volgend jaar 2015”, aldus Greet Geypen.
Naast het voorontwerp kreeg het studiebureau de opdracht om een rioleringsconcept uit te werken, rekening houdende met de buffering en de afvoer van regenwater. Vandaag worden onder meer de resultaten van de studie van de waterhuishouding voorgesteld aan de buurtbewoners.
Volgende grondonderzoeken vonden plaats: sonderingen, bodemanalyses, metingen grondwaterstanden en infiltratieproeven. Hieruit blijken positieve bevindingen te komen. Zo bevindt het grondwater in de centrale woonzone zich dieper dan 2 meter en bestaat de bodem voornamelijk uit fijn en goed infiltreerbaar zand.
Voor de opvang van het hemelwater worden er in de nieuwe woonwijk grachten en wadi’s voorzien. Een centrale gracht langsheen de nieuwe hoofdontsluitingsweg vangt dit water op. Als extra veiligheid komt er ook nog een aansluiting met een bufferbekken nabij de Sint-Albertuswijk. “We voldoen wat betreft de buffervoorwaarden aan de strenge Vlaamse wettelijke normering. Rekening houdende met het totaal van nieuwe verharde oppervlakte is er zelfs meer dan de wettelijk vereiste buffering voorzien. Het bufferbekken is een extra veiligheid. Er zal geen hemelwater van de nieuwe woonwijk naar de bestaande Sint-Albertuswijk lopen. Het wordt ter plaatse opgevangen”, aldus Greet Geypen.
Ook straten uit de Albertuswijk worden opgewaardeerd
Het voorontwerp voorziet belangrijke infrastructurele werken, ook in de bestaande straten van het plangebied en zelfs tot in de Albertuswijk. “Naast een gescheiden rioleringsstelsel mogen de bewoners van de Alfred Nobelstraat, Bernardinnenstraat, Toekomststraat, Sint-Albertusstraat en de Gustaaf Ghijselsstraat zich ook aan een kwalitatieve heraanleg verwachten”, meldt schepen van Openbare werken Bart De Nijn.
“Met de realisatie van de wijk Spreeuwenhoek ontwikkelt de stad zich verder als toekomstgerichte woonstad waar we de Mechelaars van morgen welkom heten in hun nieuwe thuis”, besluit schepen De Nijn.
Momenteel zijn de gronden in de woonzones nog van private eigenaars. De ontwikkeling van zo’n gebied is geen taak van de stad. De stad hoop dat er snel actie wordt ondernomen door de ontwikkelaars.
Foto: Arcadis