“Zo werd op vorige gemeenteraad bijvoorbeeld al het nieuwe fietspad aan de Egide Walschaertsstraat goedgekeurd. En dan is er ook nog het stationsproject dat er over enkele jaren o.a. voor zal zorgen dat fietsers comfortabel van aan afrit Zuid tot aan de aansluiting met de fietsostrade bij station Nekkerspoel kunnen rijden. Hoog tijd om alles eens letterlijk op de kaart te zetten dus” weet Marina De Bie, schepen voor mobiliteit.
De kaart, die eigenlijk een vernieuwing is van de enkele jaren geleden opgestelde fietskaart, heeft de bedoeling de gebruiker volledig te informeren in verband met fietsinfrastructuur. Ze geeft de belangrijkste fietsroutes weer, met een onderscheid tussen functionele, snelle routers en alternatieve routes die iets langer zijn maar wel aangenamer en rustiger. Ook de gevaarlijke punten krijgen extra aandacht, zowel de gevaarlijke stukken op de route als de gevaarlijke oversteekplaatsen worden duidelijk aangeduid.
Wat vind je nog allemaal op de kaart? De openbare fietspompen, parkeervoorzieningen (fietsenstallingen, fietsenparking en fietskluizen), herstelplaatsen zoals Fietspunt en ’t Atelier, maar ook de verschillende fietsenwinkels die onze stad rijk is. Zoals bij het gewone stratenplan van de stad is ook hier een aparte kaart voor het volledige grondgebied en een detailkaart voor de binnenstad voorzien.
“Ik ben zeer tevreden dat de kaart er is,” vertelt schepen voor mobiliteit Marina De Bie. “Hoewel we er nog hard aan blijven werken, heeft onze stad al heel wat pluspunten die het gebruik van de fiets aantrekkelijker maken. Een kaart waarop alle info gebundeld is, is daarom niet alleen een praktisch hulpmiddel maar ook een mooi overzicht van wat Mechelen Fietsstad op dit moment al inhoudt.”
Een kaart is zeer praktisch en toegankelijk, maar wel statisch. “Het gaat zo snel dat de info op de kaart niet volledig zal zijn. Zo staat het nieuw geopende ‘Le Peloton de Paris – Bicycle Bar’ in de Hoogstraat er nog niet op, ook daar kun je terecht voor herstellingen of aankoop. En natuurlijk mogen we ook de mobiele fietsenhersteller ‘Fietsenpech’ niet vergeten, die zich ook niet eenvoudig op de kaart laat zetten”, aldus nog De Bie.
In een later stadium wordt de kaart ook digitaal beschikbaar gemaakt. De papieren versie is verkrijgbaar in het Huis van de Mechelaar, bij UiT in Mechelen en in de Bib. Ze worden bovendien meegegeven in de welkomstpakketen voor nieuwe Mechelaars en bij fietsgraveeracties.
Foto: stad Mechelen