Hierbij zet het stadsbestuur een nieuwe en definitieve stap om zo de laatste kankerplek op de Grote Markt weg te werken.
In 2012 kocht de stad de eigendommen van de Scheerstraat 2-4-6-8 en de Frederik de Merodestraat 1-3. De stad had initieel de bedoeling alle panden te behouden en te renoveren. Omwille van de verregaande staat van verval en het blijvende gevaar voor de openbare veiligheid besloot de stad alsnog de resterende panden te laten slopen, om zo plaats te maken voor een nieuwbouwproject.
Hoge kwaliteitseisen
De uitvoering van dit stadsvernieuwingsproject zou via een samenwerking met een private partner gerealiseerd worden. Hiervoor werd dit jaar een marktbevraging georganiseerd. Ondanks dat het dossier meermaals opgevraagd werd, bleef een concrete offerte uit. Aangenomen wordt dat investeerders mogelijk afgeschrikt werden door de hoge kwaliteitseis op deze belangrijke locatie en voor het kostenplaatje voor de bouw van het project (stabiliteitsproblemen, beperkte oppervlakte…)
“Het gaat hier toch om een belangrijke locatie op de Grote Markt – een beschermd stadsgezicht – waar wij kiezen voor een kwaliteitsvol project dat kadert binnen onze beleidsvisie en tegelijkertijd qua afwerking en qua invulling een meerwaarde is voor de buurt. Gezien het een belangrijke locatie betreft, willen we hier een snel een doorbraak creëren. Daarom heeft het stadsbestuur besloten om het heft zelf in handen te nemen en de taak van bouwheer op zich te nemen om het dan op een later tijdstip te verkopen” legt schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen uit.
Restaurant of kwaliteitsvol handelspand
Wat de invulling van het pand betreft heeft de stad ook een duidelijke voorkeur. “Het is een toplocatie en op die plek zou zeker een restaurant of een ander kwaliteitsvol handelspand passen. Voor de horeca is het best om hier een casco gebouw te verkopen, omdat inrichting eigentijds is en afhankelijk van de stijl van het restaurant. Het grote voordeel is dat de restauranthouder zijn zaak optimaal kan inrichten”, verklaart schepen van Economie Wim Jorissen.
Na er jarenlang troosteloos te hebben bijgelegen, zorgt het stadsbestuur nu voor een belangrijke doorbraak in het dossier. De raming van het project bedraagt om en bij de 1.500.000 euro. “Dit jaar worden in oktober de biedingen opgestart, in november kunnen de werken gegund worden, wat maakt dat we al begin volgend jaar met de bouwwerken kunnen starten. Dit is een goede zaak voor de uitstraling van de Grote Markt”, aldus schepen Bart De Nijn.
Een gouden munt in een beerput
De archeologische opgravingen die op 17 maart gestart werden, lopen deze week ten einde. “Wat kenmerkend is voor Mechelen is dat we weer een stukje van het prehistorisch landschap ontdekt hebben, dat zich meer dan twee meter onder het huidig loopniveau bevindt. Hiermee onderscheiden we ons van andere historische steden, waar de latere bebouwing het prehistorisch niveau heeft uitgewist”, geeft Greet Geypen aan.
Er werd tijdens de opgravingen een oven met een uitzonderlijk bewaard gewelf gevonden, die wellicht als broodoven dienst deed. Deze vondst is zeer bijzonder vanwege het feit dat het gewelf nog intact is. Onder de oven bevinden er zich nog twee ruimten die mogelijk gebruikt werden als opslagplaats.
De archeologen ontdekten ook diverse kelders, waarvan er enkele zelfs doorlopen tot onder de straat, een grote haard met gotische haardwangen, de restanten van een muurschildering en een gouden munt in een beerput.
Foto: schets (c) dmvA architecten (via stad Mechelen)