Naast een sfeervolle mix van muziek, een Wereldmarkt en randanimatie, laten ook een hele rits Mechelse organisaties je proeven van hun uiteenlopende bezigheden. Kom dat maar eens zien!
Alweer een line up om duimen en vingers bij af te likken. Kermez à l’Est, een zotte in leder gehulde bende, bijt ’s namiddags de spits af met een ton aan koperinstrumenten. Om letterlijk ie-de-reen mee te krijgen, gaan ze met hun fanfare veel verder dan het podium alleen … De Brusselse brassband 30 de Febrero zet het feest verder in salsastijl, waarna de Frans-Chileense Kali Mutsa jong en oud zal verbazen met haar excentrieke stem en ronduit eclectische muzieksmaak. Het Canadese Souljazz Orchestra komt zijn podiumkunsten etaleren met een warme mengelmoes van soul, jazz, Afro, Latin en Bossa Nova en vervolgens doet de Marokkaanse Khalid Izri zijn bewonderenswaardige lyrics weerklinken in composities die het midden houden tussen traditionele berbermuziek en hedendaagse melodieën. Ebo Taylor sluit tenslotte de avond op het hoofdpodium af in gezelschap van Afrobeat Academy. Hij draait al meer dan zestig jaar mee in de muziekwereld, maar zijn enthousiasme lijkt er alleen maar groter op te worden. Highlife, de stijl die heel wat aan Taylor te danken heeft, katapulteert je in een oogwenk naar het Afrikaanse Ghana, maar dan in een jazzy verpakking.
Tussen(d)oortjes
Ook dit jaar pakt Ottertrotter uit met enkele ware artiesten aan de draaitafels.
Moonshack DJ’s zetten ’s namiddags de plaatjes in gang om het publiek warm te houden tussen de acts op het hoofdpodium door. En vanaf 21.30 uur neemt Lefto, een Belg om trots op te zijn, het naadloos over.
Van alle markten thuis
Ottertrotter staat bij de Mechelaars inmiddels ook bekend als een festival waar de innerlijke mens stevig verwend wordt. Net als de artiesten, laten ook de standhouders op de Wereldmarkt je alle hoeken van de wereld zien. Met (h)eerlijke hapjes en drankjes en kleurrijke snuisterijen om jezelf, je tuin of je interieur mee op te smukken.
Sporten is gezond
Sport brengt mensen bij elkaar. Dat besef je ten volle wanneer je jongeren uit je buurt op het pleintje vlakbij samen ziet spelen. Daarom streven we naar een hogere sportparticipatie. De invalshoek is heel duidelijk sport, maar dan wel met een sterke recreatieve inslag.
Op het Sportplein kan het publiek niet alleen deelnemen aan workshops capoeira of kickbox, ook voetbal mag natuurlijk niet ontbreken, net als tal van andere bewegingsspelen zoals estafette, baseball … En waterspelletjes om af te koelen.
In de mix
Het MIX-plein op het festivalterrein introduceerde twee jaar geleden al Radio Mechelen Mixt. Deze fictieve radioshow die voor de gelegenheid “Feest-it” werd gedoopt, daagt het publiek uit om mee te werken, te dansen, en te zingen in een wervelend geheel dat intercultureel samenleven en migratie tot een feest maakt.
“Feest it! is een subtiele verwijzing naar het project FACE-IT, de 128 portretten die je nog tot eind september kan bewonderen op de Grote Markt en een onderdeel vormen van de campagne De mensen maken de stad”, vertelt Marc Hendrickx, Schepen van Diversiteit. “Het is een heel sterk signaal dat een festival als Ottertrotter meestapt in het verhaal van 50 jaar migratie.”
Voor het eerst Vis-Hop Rally
Op datzelfde plein kan je trouwens ook al een voorsmaakje krijgen van wat De Zomer is van Mechelen een goeie maand later presenteert. In de finale van de Vis-Hop Rally nemen 6 hiphop-krakken het tegen elkaar op voor die felbegeerde plaats op het podium van de Haverwerf op 9 augustus.
Een professionele jury selecteert 6 uitschieters die het tijdens het Ottertrotterfestival op 29 juni tegen elkaar mogen opnemen. Eeuwige roem verzekerd, want de inzet is niet alleen een felbegeerde plaats op het Vis-Hoppodium, maar ook een optreden voor Showtime op ROJM, of een opname, mix en master van een nummer in de Marmalade Sound Studio behoren tot de mogelijkheden.
Foto: stad Mechelen