Daarom herhaalt de stad ook dit jaar haar campagne om te vermijden dat mensen de duiven voederen. Het is immers verboden om dit doen omdat het niet alleen voor ons maar ook voor de duiven zelf nadelig is. Als gevolg van het voederen planten de duiven zich sneller voort dan wenselijk. De overpopulatie die zo ontstaat, leidt tot heel wat problemen: de duiven zorgen voor overlast op de terrassen en hun uitwerpselen beschadigen de gebouwen.
“Voor Mechelen alleen gaat het om een productie van maar liefst 20 ton uitwerpselen per jaar. Dat kan vervelend zijn voor uw kapsel of kledij, maar het is vooral ook een zeer reëel gevaar voor de vele monumenten die onze stad rijk is” zegt schepen van leefmilieu, Marina De Bie. “De uitwerpselen tasten immers de eeuwenoude stenen aan.” Naast de uitwerpselen, is ook de fysieke aanwezigheid van de duiven soms een probleem. “Soms worden de terrassen van cafés en restaurants onveilig gemaakt door de duiven, wanneer die zich op de potjes met borrelnootjes storten.”
Om mensen te wijzen op het verbod op het voederen, worden zoals de afgelopen jaren de affiches waarop een dikke duif en de tekst “Ik ben voldaan. Dank u.” staat afgebeeld, opnieuw onder de horecazaken verdeeld. Mensen die het verbod niet naleven kunnen hiervoor een boete van maximaal 250€ krijgen.
Daarnaast wordt de duivenpopulatie sinds deze week ook opnieuw actief beperkt door het wegvangen van de duiven. Dit gebeurt via het plaatsen van speciale inloopkooien. De gevangen duiven die geringd zijn worden aan de eigenaars teruggegeven, de andere gezonde dieren krijgen een tweede leven, bv. op een kinderboerderij. Naast de locaties waar vorig jaar al een inloopkooi stond (o.a. Schepenhuis en Huis van de Mechelaar), komen er nu ook kooien bij aan het station en aan de Vismarkt.
Door deze werkwijze te hanteren probeert te stad op een zo diervriendelijk mogelijke manier de problematiek het hoofd te bieden. “Uiteraard blijft voorkomen beter dan genezen, we hopen dan ook dat de Mechelaars en de bezoekers van onze stad hier ook oog voor blijven hebben”, besluit De Bie.
Foto: gaia.be