Na veelvuldige restauraties worden de geschilderde voorstellingen vanaf mei tot eind september elke vierde zondag van de maand opengesteld voor het publiek. Onder begeleiding van een gids kan je met eigen ogen de 500 jaar oude fragmenten van Romeinse, mythologische en Bijbelse taferelen aanschouwen.
Gezien hun zeldzaamheid hebben de muurschilderingen in het Hof van Busleyden een zeer grote erfgoedwaarde. De stad wil nu dit stukje erfgoed delen met Mechelaars en bezoekers. Wie wil kan tussen mei en september elke vierde zondag van de maand onder begeleiding van een gids de schilderingen aanschouwen.
“Het Hof van Busleyden is méér dan één bezoek waard. Er zijn de tijdelijke tentoonstellingen zoals nu: “Rik Wouters & co. Door de Groote Oorlog getekend”. Maar er is ook het gebouw zelf, dat unieke historische wandschilderingen toont” zegt Frank Nobels, schepen van Cultuur.
500 jaar geleden geschilderd
Je vindt de muurschilderingen in het hypocaustum, een kleine rechthoekige woonkamer in de zuidelijke vleugel van het gebouw. Het is een kamer waar de heer des huizes Hieronymus van Busleyden, in het begin van de 16de eeuw zijn gasten ontving. Als humanist kreeg hij destijds intellectuele grootheden als Thomas More en Desiderus Erasmus over de vloer. De muurschilderingen werden ontdekt bij een restauratie van het Hof in 1864, onder kalklagen op de muur. Vermoedelijk zijn ze aangebracht na 1507, toen de bouw van de woning voltooid was, en voor 1515 toen Thomas More zijn indrukken over de schilderingen neerschreef.
“De muurschilderingen beslaan de vier wanden vanaf een hoogte van ca. 2m tot aan het voormalige balkenplafond. De maximale hoogte van de beschilderde zone bedraagt 162cm”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.
Romeinse, mythologische en Bijbelse taferelen
Dankzij More’s verzen, en de geschriften van humanist Hieronymus van Busleyden zelf, konden de gehavende voorstellingen geïdentificeerd worden. In drie handschriften, bewaard in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel, worden de muurschilderingen, de voorstellingen op de glasramen en het huisraam van de woning beschreven. Gezien slecht een gedeelte van de muurschilderingen ter plekke bewaard is gebleven, biedt het iconografisch materiaal een grote meerwaarde voor de interpretatie en de leesbaarheid van de muurschilderingen.
Het gaat om zeldzame voorstellingen met Romeinse, mythologische en Bijbelse taferelen. De oostelijke lange muur geeft taferelen uit de Griekse mythologie weer: ‘het Feestmaal en de straf van Tantalus’ en ‘de val van Phaeton’. De muurschildering op de noordelijke muur stelt de Romeinse veldheer Scaevola voor. Op de rechterhelft van de westelijke muur stond er volgens de geschriften een afbeelding uit de antieke geschiedenis met betrekking tot Demades en Dionysius. Het linkse gedeelte van de westelijke muur stelt het ‘Festijn van Balthazar’ voor, een verhaal uit de Bijbel.
Schilderingen zorgzaam gekoesterd door tal van restauraties
Na lange verwaarlozing door blootstellingen aan weer en wind werden de muurschilderingen gerestaureerd in 1935. In 1938 werd een plafond aangebracht in de kamer, waardoor een deel van de muurschilderingen aan het zicht werd onttrokken. De laatste restauratie dateert van 2011-2012.
Deze muurschilderingen worden voordat het museum Hof van Busleyden omstreeks medio 2015 in restauratie gaat, tijdelijk toegankelijk gemaakt voor het publiek onder begeleiding van een gids. “We willen onze verborgen pareltjes uit het verleden met de grootste zorg behandelen en terug zichtbaar maken, zodat ook de toekomstige generaties van ons cultureel erfgoed kunnen genieten”, zegt schepen Greet Geypen.
Een bezoek aan deze muurschilderingen kan je reserveren bij UiT in Mechelen.
Foto: Mechelen.be