Vrijdag stelde RESOC Mechelen haar ‘Memorandum aan de toekomstige Vlaamse Regering’ voor. RESOC Mechelen heeft van het sociaal-economisch streekbeleid een co-governance taak gemaakt, waarbij de besturen (gemeenten/provincie) en de sociale partners samenwerken. Het streekbeleid belangt echter ook het Vlaamse niveau aan gezien het de sociaal-economische ontwikkeling van Vlaanderen mee gestalte geeft. Vooral omdat het arrondissement Mechelen centraal in Vlaanderen heel wat troeven en een belangrijke aantrekkingskracht heeft, die niet mag verloren gaan.
“Onze regionale partners stellen vast dat voor een actiegerichte streekontwikkeling een aantal hefbomen noodzakelijk zijn en een aantal drempels dienen weggewerkt te worden”, zegt RESOC Mechelen-voorzitter Marc Hendrickx. “In het memorandum willen we een aantal belangrijke aandachtspunten voor het Vlaams beleid onder de aandacht brengen. We zijn er namelijk van overtuigd dat de volgende Vlaamse Regering op het vlak van ruimtelijke ordening, innovatie, mobiliteit en de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt echt het verschil kan maken voor de regio Mechelen.”
Het memorandum past binnen het proces om tot een nieuw Streekpact voor het arrondissement Mechelen te komen voor de periode 2014-2020. Met dat pact wil RESOC Mechelen zijn initiatieven voor de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio stroomlijnen. Voor de uitwerking zet RESOC Mechelen voor de regio in op enkele speerpuntsectoren: Land- en tuinbouw, Chemie en Pharma en Logistiek en Transport. “We vertrekken daarbij vanuit twee basiswaarden: we gaan voor een duurzame ontwikkeling (laat ons gaan voor een klimaat neutrale regio) waarbij we alle talenten in de streek willen inzetten (iedereen moet kansen krijgen)”, aldus Hendrickx. “Onze regio kan bogen op zijn centrale ligging, een sterk en aanzienlijk uitgebouwd onderwijsnet, de grote diversiteit aan economische activiteiten en de heterogeniteit aan bedrijven. Daarbij komt de overzichtelijkheid en de kleinschaligheid van de regio. Het zijn die troeven, die we met z’n allen moeten vrijwaren. En daarvoor zijn ook inspanningen van de hogere overheden noodzakelijk.”
Bij de opmaak van het Streekpact wordt in ruime mate rekening gehouden met Vlaamse, federale en Europese beleidskaders. “Daarom willen we via dit memorandum een aantal uitdagingen en vragen aan de toekomstige Vlaamse Regering voorleggen, die samen met onze streekambities en –engagementen de voorwaarden kunnen creëren tot een succesvol streekontwikkelingsproces.” RESOC Mechelen pleit voor een partnerschap en een volgehouden dialoog tussen de Vlaamse Regering en de regio. “We pleiten eveneens voor het ter beschikking stellen van regiobudgetten, die kunnen ingezet worden in functie van de in het Streekpact opgenomen prioriteiten. Een jaarlijks call-systeem zou hiervoor een nuttig instrument zijn.” Dialoog, ondersteuning en financiële mogelijkheden zijn volgens RESOC Mechelen kritische succesfactoren voor een gedragen en duurzame streekontwikkeling.