Dit actieplan, dat nog moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad van 29 april, vertrekt vanuit de bekommernis dat een hoop Mechelaars een gebrekkige taalkennis hebben en wil ervoor zorgen dat dat meer inwoners het Nederlands machtig zijn. “Het Nederlands is de communicatietaal en kennis ervan een noodzakelijke voorwaarde om werk te vinden of je te integreren in de maatschappij”, geeft schepen van diversiteit en integratie Marc Hendrickx (N-VA) aan. “Dat een goede taalkennis belangrijk is, is algemeen aanvaard. In Mechelen willen we geen toestanden zoals in Gent waar werd opgeroepen om kinderen ook op school hun thuistaal te laten spreken.”
“Het was duidelijk dat er op dit vlak actie nodig was: in onze stad spreekt 26 procent van de kinderen in het lager onderwijs thuis geen Nederlands”, vervolgt de schepen. “Dit actieplan heeft tot doel de bestaande acties op elkaar af te stemmen en bovendien bijkomende initiatieven te nemen. Daarbij wordt er ook ingezet op de stadsorganisatie zelf, waar we duidelijke taalafspraken willen maken.”
Het actieplan bouwt voort op wat er al is en gaat uit van een tweesporenbeleid. Ten eerste wordt er ingezet op taalkennis. Dit gebeurt via een breed spectrum aan initiatieven, die al beginnen in de voorschoolse omgeving. Daarna wordt er ingezet op zowel schoolse initiatieven als leerkansen in de vrije tijd van de jongeren. Bijvoorbeeld het Snel-project waarbij kinderen spelenderwijs Nederlands leren of onderhouden in de grote vakantie.
Ook op nieuwkomers wordt gemikt. Die moeten een voldoende aanbod NT2 krijgen. Tenslotte worden de ouderen niet vergeten, een groep die nu al te vaak er tussenuit valt als het om taalverwerving gaat. Ook voor die doelgroep wordt een project voorzien. Op die manier probeert de stad dus iedereen, van jong tot oud, mee te krijgen.
De tweede pijler van het actieplan is – naast dus inzetten op taalkennis – het bieden van voldoende oefenkansen. Daarbij worden onder meer winkeliers bewust gemaakt om niet meteen over te schakelen op een andere taal. Ook zal de stad het goede voorbeeld geven en taalstages aanbieden.
Om dit actieplan in uitvoering te brengen is er een budget van €1 362 865 voorzien in de meerjarenbegroting. Dit bedrag maakt duidelijk dat het stadsbestuur hier voluit op inzet.