Het Mechels OCMW-Sociaal Huis richt een nieuwe cel op om gezinnen in schrijnende leefomstandigheden te helpen. Drie maatschappelijk assistenten zullen vanaf volgende maand dagelijks instaan voor de praktische ondersteuning en kordate opvolging van deze gezinnen.
In Mechelen vormt de strijd tegen kinderarmoede een speerpunt voor het nieuwe bestuur. Daarom gaat het OCMW – Sociaal Huis een gespecialiseerd team voor de intensieve begeleiding van deze gezinnen oprichten, dat sterk aanklampend en actiegericht zal werken. “In onze stad leeft een honderdtal gezinnen in absoluut mensonwaardige omstandigheden. Doorgaans zijn ze bij meerdere hulpverlenende organisaties en de politie bekend, maar niemand dringt voldoende door. De omstandigheden waarin de kinderen in deze gezinnen moeten leven zijn ronduit onacceptabel qua hygiëne, veiligheid, gezondheid en ontwikkelingskansen. De impact van deze gezinnen op de buurt waarin ze wonen is ook niet te onderschatten. Als samenleving mag je niet blind zijn voor de problematiek van dit soort gezinnen. Het is onze plicht om daar met alle mogelijke middelen proberen aan te verhelpen. Dit project is vooral gericht op de toekomst van de kinderen in zulke problematische opvoedingssituaties”, zegt initiatiefnemend OCMW-voorzitter Koen Anciaux.
De maatschappelijk assistenten van de nieuwe cel zullen deze gezinnen in de opstartfase dagdagelijks begeleiden. “Denk dan maar aan zeer praktisch gerichte ondersteuning zoals het huren van een afvalcontainer, het inschakelen van een opruimfirma, het uitkuisen van de woning. Dat zijn de eerste en ergste noden. Nadien gaan we deze gezinnen helpen aan propere en aangepaste kleding voor de kinderen, toezien op de hygiëne van de kinderen, gezonde voeding aankopen, hun administratie. We zouden die dingen allemaal aan deze mensen kunnen vragen, maar we weten dat het er dan gewoon niet van komt. Helaas, maar het is zo”, weet Koen Anciaux.
100 gezinnen
“Van zodra de aanwerving rond is, gaan we starten met dit waardevol project. We beginnen met maximaal tien gezinnen per maatschappelijk assistent. De eerste weken gaan we dus een dertigtal gezinnen van kortbij begeleiden en hun leven opnieuw op de rails trachten te zetten. Nadien gaan we dat gradueel opbouwen. Finaal willen we alle 100 gezinnen die in beeld komen, bereiken”, zegt burgemeester Bart Somers.
De komende weken volgt nog overleg met justitie (parket, jeugdrechtbank en voorzitter rechtbank eerste aanleg) en verschillende sectoren uit de jeugdhulp, CAW, Centrum Geestelijke Gezondheidszorg, Centra Leerlingenbegeleiding, Kind en Gezin, Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en Ondersteuningscentrum Jeugdzorg om te komen tot principiële afstemming en operationele werkafspraken. “Daarmee is dit ook een typetraject van integrale samenwerking. Uit ervaring weten we intussen dat dit de beste manier is om maatschappelijke problemen efficiënt aan te pakken”, zegt Bart Somers nog.
Het OCMW-Sociaal Huis en de stad maken jaarlijks 220 000 euro vrij voor dit project.
“Dat gaat hoofdzakelijk naar de loonkost van de maatschappelijk assistenten, maar daarin zit ook een budget van 2000 euro per gezin om praktische ondersteuning op korte termijn te bekostigen, zoals een opruimfirma inhuren, kinderkledij kopen en dergelijke. Voor de duidelijkheid: we gaan deze mensen nooit geld geven. Het heeft geen zin om van deze mensen te verwachten dat ze dit zelf betalen, want dan gaan ze dat niet doen”, aldus nog Koen Anciaux.