Binnen een publiek-private samenwerking bouwt de stad tot 2018 aan een sterk totaalproject voor de site, dat inzet op stedelijke mix, kwalitatieve publieke ruimte en een hoogwaardige architectuur met veel respect voor de geschiedenis van de plek.
In het noorden van de binnenstad ligt de Tinelsite, genoemd naar Vlaams pianist en componist Edgar Tinel (1854-1912). De site wordt omgeven door de Tinellaan, de Van Busleydenstraat, de Jodenstraat en de Goswin de Stassartstraat. Samen met de private sector wil de stad, in navolging van de Lamotsite en de Clarenhofsite, dit stadsdeel als geheel aanpakken. “We willen de Tinelsite laten uitgroeien tot één van de boeiendste locaties van de stad, waar een groot aantal functies hun plek krijgen”, vertelt burgemeester Bart Somers.
Wat wordt vernieuwd?
De bouw van Kazerne Dossin in 2012 was een eerste grote stap in de herontwikkeling van het Tinelsite. Intussen wordt door KSA HildundK Architecten hard gewerkt aan de plannen van het Predikherenklooster. Dit 17de eeuws gebouwencomplex wordt gerenoveerd en heringericht zodat in 2018 de stadsbibliotheek er haar intrek in kan nemen.
Een afwisseling tussen historische panden en nieuwe gebouwen zal de Tinelsite karakteriseren. Het ontwerp biedt een combinatie van een rijk verleden en een waaier aan nieuwe mogelijkheden. In totaal komen er een 80-tal nieuwe woningen: een 20-tal in de oude kazernegebouwen en een 60-tal in nieuwe gebouwen. Daarnaast wordt nog voorzien in drie commerciële ruimtes. Het wordt een unieke mix van woningtypes, zodat op Tinel verschillende doelgroepen kunnen samen leven.
Bestaande figuren: de drie kazernegebouwen
De drie historische gebouwen van de rijkswachtkazerne blijven grotendeels behouden. Ze kregen de namen van oude rangen bij de politie.
1. Adjudant: het hoofdgebouw van de kazerne, wordt herbouwd achter de bestaande gevel. Hier komen zes flexibele atelierwoningen en twee ruimte appartementen. Samen met Poirot en Maigret vormt de Adjudant de wand voor de collectieve tuin.
2. Brigadier: het grote bijgebouw van de kazerne, wordt binnen het bestaande volume omzichtig verbouwd. De hoofddraagstructuur blijft behouden, alsook de gevels, die worden hersteld. Enkel de doorsnede wordt aangepast, zodat de mogelijkheid ontstaat om vijf duplexwoningen te stapelen bovenop vijf tuinwoningen.
3. Sjampetterke: dit kleine bijgebouw van de kazerne krijgt een tweede leven door het deels te behouden, deels te herbouwen. Hier komt ook een buurtlokaal en een ruimte waar de gebiedsregisseur zijn uitvalsbasis krijgt.
Nieuwe figuren
Naast de historische panden wordt Tinel verrijkt met vier nieuwe woongebouwen, genoemd naar vier vermaarde detectives:
1. Maigret: dit woongebouw zal ruime appartementen herbergen en twee commerciële ruimtes op de begane grond. Deze kunnen mogelijk ingericht worden als koffiebar, boekhandel, reisbureau, …
2. Poirot: dit woongebouw zal eveneens ruime appartementen herbergen en een commerciële ruimte op het gelijkvloers, naast een ruim appartement met praktijkruimte aan de E. Tinellaan.
3. Holmes: Holmes vindt aansluiting tussen het Gendarmenhof en de huizen langs de Jodenstraat. Hier komen patiowoningen. Om de hoek (in het gebouw) komt een kinderopvang.
4. Baskerville: langs het park en naast het Predikherenklooster staat Baskerville, een gebouw met diverse types appartementen. Baskerville telt vier verdiepingen en plooit rond een gedeelde tuin.
Groen
De Tinelsite krijgt een combinatie van publieke, private en collectieve buitenruimtes. Tussen de Goswin de Stassartstraat en de Van Busleydenstraat komt het Tinelpark, dat ontwerpbureau Omgeving zal realiseren. Het Tinelpark bestaat uit een schakeling van twee parkdelen: de Predikherentuin en het Gendarmenhof, met de grote esdoorns. Een oostwest traject verbindt beide parkdelen. Mogelijks komt in het verlengde van de Van Busleydenstraat nog een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Afleidingsdijle. Deze zou dan aansluiten op die oostwestverbinding en de dynamiek in het park verder voeden. Aansluitend op het Gendarmenhof ligt een collectieve, private tuin voor de bewoners. De gebouwen van jeugdcentrum ROJM (dat naar de Battelsesteenweg verhuist) zullen worden gesloopt zodat er één groot park gevormd kan worden.
Ondergrondse parking
Onder Adjudant, Maigret en Poirot komt een ondergrondse parking met twee verdiepingen die plaats biedt aan 238 wagens. Daarvan zijn er 124 publieke parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen voor bewoners worden afgescheiden.
PPS-ontwikkeling
Teneinde dit omvangrijke stadsvernieuwingsproject te realiseren, werd een publiek-private samenwerking (PPS) in het leven geroepen. Na een intensieve procedure koos de stad voor het projectvoorstel van het samenwerkingsverband Edgar Tinel*, een tijdelijk samenwerkingsverband tussen vier private partners dat zich omringt met 10 gespecialiseerde studiebureaus of adviseurs. “De stad apprecieerde hun keuze voor het maximale behoud van de drie historische gebouwen van de Rijkswachtkazerne, en de keuze om enkele nieuwe gebouwen te creëren die mooi alterneren met de bestaande gebouwen”, aldus Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing en Monumentenzorg.
“Samen met alle betrokken partners bouwt de stad aan een sterk totaalproject voor de site met veel respect voor de geschiedenis van de plek. Een project dat inzet op stedelijke mix, kwalitatieve publieke ruimte en een hoogwaardige architectuur”, zegt burgemeester Bart Somers.
“De bedoeling is om binnengebieden zoals de Tinelsite één voor één te ontpitten en zo de versnippering en verloedering tegen te gaan door een geïntegreerde aanpak. We hebben oog voor hogere, duurzame bouwvormen, een autoluwe omgeving waarbij wagens zoveel mogelijk ondergronds geparkeerd worden, speelmogelijkheden en grote groene buitenruimtes. Zo voorziet Mechelen in de woonbehoeften van jonge gezinnen”, zegt Greet Geypen.
Timing en fasering
De bouwaanvraag voor Tinel zal dit najaar worden ingediend. De verdere fasering loopt als volgt:
• 2015 verhuis politie en archeologisch onderzoek op de site
• 2016 aanleg ondergrondse parking
• 2017-2018 realisatie van de woningen
Tegen het najaar van 2018 moet de volledige Tinelsite heringericht zijn.
Participatief traject
De Tinelsite groeide de voorbije jaren in overleg met de buurt met onder meer de adviserende rol van de Bewonersbegeleidingsgroep, de 500m²-initiatieven en de brainstorms met focusgroepen over de bibliotheek en het openbaar domein. Ook in de toekomst zal er ruime aandacht zijn voor communicatie en participatie met de buurtbewoners.
Infovergadering voor buurtbewoners
Vanavond houden de stad en partners een infovergadering voor alle buurbewoners. Wie daarna alsnog met vragen zit, kan die steeds stellen via tinel@mechelen.be. Uiteraard zal er zowel voor als tijdens de werken geregeld gecommuniceerd worden naar de buurt.