Nieuws
festivalcrew 2014

vrijdag 28 maart 2014 16:45 - Mechelen

Dijlefeesten opnieuw op Vismarkt, Maanrock krijgt festivalstraat op IJzerenleen

Goed nieuws voor de Mechelse festivalliefhebber en de organisatoren van de festivals. Na heel wat overleg met de betrokken partijen heeft elk festival een geschikte plek gevonden in de binnenstad. De Dijlefeesten keren terug op een pontonpodium op de Dijle aan de Vismarkt, Vis-Pop kan plaatsvinden op de Vismarkt zelf en de IJzerenleen wordt de festivalstraat van Maanrock.

De afgelopen jaren was het voor de Mechelse festivals lang niet altijd evident om een geschikte locatie te vinden. Het gebruik van pleinen in de binnenstad zoals de Vismarkt en de IJzerenleen is immers zoeken naar een evenwicht tussen de belangen van enerzijds de organisatoren en anderzijds de bewoners, handelaars en horecazaken.

Aangezien we de zomer van 2014 opnieuw afsluiten met Maanrock, was dat dit jaar een extra grote uitdaging. Na het nodige gepuzzel en vooral een diepgaand overleg met o.a. handelaars, via de Handelsadviesraad, en horeca is er een sterke, gedragen oplossing uit de bus gekomen.

“We zorgen voor voldoende spreiding doorheen de zomer. Dat is logisch want de bekommernissen van handelaars, bewoners en horeca zijn ook begrijpelijk. Er wordt in deze puzzel maximaal ruimte gelaten voor de horeca op de Vismarkt. Bij het begin van de zomer, een belangrijke commerciële periode, is de IJzerenleen helemaal vrij. Dat is voor de handelaars belangrijk”, aldus Kristof Calvo, voorzitter mmMechelen Feest.

Voor de festivals is er eigenlijk alleen maar goed nieuws. “De Dijlefeesten pakken opnieuw uit met een pontonpodium op de Dijle aan de Vismarkt. Vis-Pop kan plaatsvinden op ‘haar Vismarkt’. De IJzerenleen kan worden gebruikt voor Maanrock. Met deze puzzel is er een duurzame en evenwichtige oplossing voor de festivals”, vervolgt Calvo.

Dijlefeesten weer één met de Vismarkt

Van woensdag 25 t.e.m. zaterdag 28 juni trappen we de zomer af met de 39ste editie van de Dijlefeesten. “Voor ons is dit thuiskomen: de Dijlefeesten weer één met de Vismarkt. Het podium keert terug naar haar thuishaven, de Vismarkt. Beter nog: er komt opnieuw een ponton over de Dijle, nog groter dan dat van 2012”, legt Alain Croon, voorzitter Dijlefeesten, uit. Op dat ponton komt niet alleen het podium, maar ook een dj Booth en drankstanden. Eetkraampjes vind je aan de toegang op de Haverwerf.

Vis-Pop feest voor het goede doel

Ruim een maand later – op zaterdag 9 augustus – maken we plaats voor de 8ste editie van Vis-Pop. Wat in 2007 begon als een bescheiden benefietconcert, is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in onze stad. Vorig jaar lokten ze maar liefst 6000 toeschouwers en ook deze zomer komen er twee podia: een op de Vismarkt en een op de Haverwerf. Het allerbelangrijkste: alle winsten gaan zoals altijd naar een goed doel. “We zijn erg tevreden dat we op ‘onze’ Vismarkt kunnen blijven. De voorbije jaren was dat steeds een succesformule en op dat elan willen we absoluut verder gaan”, aldus Jan Campi, één van de organisatoren van Vis-Pop.

Maanrock o.a. op de IJzerenleen

Na een jaar afwezigheid kunnen we terug uitpakken met een sterke afsluiter van de zomervakantie. Maanrock zal er heel wat anders uitzien dan vroeger. Een tipje van sluier: in afspraak met de horeca komt er, net als in 2012, op de Vismarkt geen groot podium. De IJzerenleen wordt omgedoopt tot een festivalstraat.

foto: stad Mechelen

Beluister een reactie van Alain CroonKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Commentaar