De stad kreeg 143.000 euro van de Vlaamse overheid om kinderarmoede te bestrijden en kan die middelen via een fonds verdelen om de kosten voor basisbehoeften als voeding en vaccinaties betaalbaar maken. Met dit initiatief kan het stadsbestuur ook de stijgende kosten in het Mechelse onderwijs betaalbaar houden voor iedereen.
“De strijd tegen kinderarmoede moet een topprioriteit zijn voor Mechelen”, aldus Caroline Gennez. “14 procent van de Mechelse kinderen groeit op in kansarmoede. De wijk Bethaniënpolder is zelfs de derde armste wijk in Vlaanderen. Daarom is de oprichting van dit kinderarmoedefonds zo belangrijk. Met de 143.000 euro die Mechelen krijgt van de Vlaamse overheid kunnen we doelgerichte acties ontwikkelen die kinderen de beste levenskansen geven, ongeacht hun financiële situatie.” Concreet zal het fonds bijspringen om zaken als voeding, vaccinaties of schoolfacturen betaalbaar te maken.
Lokale actoren krijgen een actieve rol in het fonds. Organisaties zoals Kind en Gezin, verenigingen waar armen het woord nemen en scholen zijn vaak de eersten die de schrijnende gevallen van kinderarmoede opmerken. Kind en Gezin screent bijvoorbeeld 99 procent van alle Mechelse borelingen, en stelt vast dat niet alle Mechelaars hun baby’s de geadviseerde vaccinaties kunnen laten toedienen, 5 maal daags babyvoeding kunnen geven, of voldoende luiers kunnen kopen. “Deze organisaties hebben een belangrijke rol in het doorverwijzen van gezinnen in armoede naar het Sociaal Huis van het OCMW, die het kinderarmoedefonds zal coördineren”, zegt Caroline Gennez.
Ook op school zien Mechelse gezinnen de factuur steeds verder stijgen. Het rechtsgroene stadsbestuur maakte eerder al via de boterhammentaks de middagopvang betalend en verhoogde ook de prijs voor naschoolse opvang. “Van een maximumfactuur in het onderwijs is in Mechelen al enige tijd geen sprake meer”, zegt Gennez. “Mede daardoor lopen onbetaalde schoolrekeningen op en zitten er kinderen zonder boterhammen in de brooddoos in de schoolrefter.” Het fonds kan bijdragen in de kostprijs van schooluitstappen en vakantiekampen, en zal op die manier een toevoeging zijn aan de bestaande talentencheques.
“Kinderarmoede is één van de grootste onrechten in onze samenleving. Een kind kiest er niet voor om honger te hebben, of om niet met een warme winterjas naar school te kunnen, omdat de centen op zijn. Geen kind mag opgroeien in armoede. Het Mechelse bestuur moet dan ook zo snel mogelijk werk maken van de concretisering van het kinderarmoedefonds. Ik ben dan ook tevreden dat de burgemeester en OCMW-voorzitter ons voorstel welwillend zullen bekijken en kijk uit naar de concrete invulling van het armoedeplan”, besluit Caroline Gennez.