Nieuws
Archieffoto Maanrock

vrijdag 6 december 2013 11:45 - Mechelen

Mechelse festivalzomer – Maanrock komt terug!

De winter moet nog beginnen, maar de Mechelaar kan al beginnen dromen van de feestzomer.

Afgelopen zomer hield de ‘Wa paozde?’-babbelbox halt op tal van plaatsen in Mechelen. Op basis daarvan heeft mmMechelen Feest enkele krijtlijnen voor de nieuwe zomer klaar. Die krijtlijnen worden nu gepresenteerd aan sponsors, medewerkers en diverse stedelijke raden, als laatste fase van het participatietraject. En belangrijk is: Maanrock komt terug.

De ambities in het voorstel liggen hoog. In de begroting en de meerjarenplanning zijn de nodige middelen voorzien om van de zomer één groot feest te maken. “De Mechelse festivalzomer moet uitgroeien tot een uniek geheel, wat je nergens anders vindt. De zomer sterk beginnen met Dijlefeesten en Ottertrotter, en ijzersterk eindigen met Vispop en het vernieuwde Maanrock, dat is het idee. Maanrock nieuwe stijl wordt een echt stadsfestival, waarbij we zoveel mogelijk mensen willen betrekken. Het festival moet iets vertellen over onze stad, het beste van Mechelen aan iedereen tonen”, aldus Kristof Calvo, voorzitter mmMechelen Feest!

De Mechelse festivalzomer is uniek

De hele zomer wordt geïntegreerd benaderd en gecommuniceerd. De festivalzomer van Mechelen met het vernieuwde Maanrock geldt zo als het langste en het grootste gratis festival, met een potentieel van 200 000 bezoekers. Tijdens die zomer willen we meer dan alleen muziek. Dans, comedy, (straat)theater, workshops, … het kan allemaal tijdens de zomer in Mechelen en op elk evenement. Die diversiteit was een uitdrukkelijke vraag van de Mechelaar tijdens ‘Wa Paozde?’.

De hele zomer door valt er iets te beleven. Als start werkt het stadsbestuur opnieuw een festivalweek uit na afloop van de examens (finale Maanrockrally, Dijlefeesten en Ottertrotter). Het vernieuwde Maanrock en de aanloop ernaar met Vispop fungeren als afsluiter. Parkpop fungeert tussentijds als wekelijks hoogtepunt. Verder zijn er ook nog de 11- en 21-juliviering. Alles opgeteld kom je al snel aan bijna 20 dagen festival.

De organisatoren van de Dijlefeesten en Vispop zijn alvast enthousiast over de plannen. “Door de krachten te bundelen maken we van de Mechelse feestenzomer iets uniek”, klinkt het bij hen.

mmMechelen Feest treedt voor het zomeraanbod deels op als actor, deels als regisseur. “Jaarlijks zullen we proberen nieuwe impulsen te geven. In 2013 is dat gelukt met het MEC en Vishop. In 2012 was Klassiek in den Botaniek een belangrijke versterking. Die lijn willen we doortrekken”, aldus Calvo.

Maanrock: gratis en vernieuwd

Na een jaartje overslaan komt Maanrock dus terug. En het blijft gratis. Van een muziekfestival evolueert het naar een totaalgebeuren in de (binnen)stad, de ideale afsluiter van de zomer. Enkele muzikale headliners zorgen zaterdag en zondag op de Grote Markt voor de nodige ambiance en uitstraling. De IJzerenleen kan een heuse festivalstraat worden, dé vernieuwing ten opzichte van vroeger. Andere pleinen kunnen hiervan dan profiteren. Hiervoor zou een kader worden uitgewerkt voor geïnteresseerde organisatoren, net als voor micro-initiatieven in de hele binnenstad (door cafés, handelaars, verenigingen, …).

Het stadsfestival moet iets vertellen over de stad, haar inwoners en het beleid. Een stadsfestival betekent de stad (moeten) ontdekken. Nieuwe plekken en pleinen zorgen voor een groter feestgebied en dus meer spreiding. “Bezoekers moeten voortdurend verrast worden”.

De mogelijkheden op dat vlak zijn zeer uiteenlopend: mobiele animatie in het feestengebied, podium van Club Kamikaze met jong talent, een plein voor Mechelen Kinderstad, het betrekken van de stadsartiest en de Mechelse kunstensector, activiteiten in verband met cultureel jaarthema (diversiteit in 2014), … “Ook initiatieven met en door de handelaars staan hoog op het verlanglijstje”.

“Concrete, definitieve keuzes zijn er wat dat betreft nog niet gemaakt. Ook daarvoor kijken we uit naar de meningen. Maar we willen wel verrassen en meer worden dan een pop- en rockfestival. Die verbreding kan de komende jaren nog sterker evolueren”, aldus Calvo.

Stadsdebat nog niet afgelopen

De krijtlijnen van de nieuwe zomer worden komende weken dus nog voorgelegd aan diverse stedelijke adviesraden en de gemeenteraad. O.a. de jeugdraad, de gemeenteraadscommissie cultuur en de vrijwilligers van de vzw zullen zich nog kunnen uitspreken over de plannen.

‘Na Wa Paozde, waar heel wat Mechelaars aan hebben deelgenomen, willen we de lijn van betrokkenheid echt doortrekken. Suggesties en voorstellen tot bijsturingen, zullen we ernstig nemen. Ambitie is immers een stadsbreed gedragen plan voor de feestenzomer’, aldus Calvo. Begin 2014 kan dan de concrete organisatie en het aftellen naar de nieuwe zomer echt beginnen.

Archieffoto: mechelen.be

Beluister het interview met Kristof Calvo, voorzitter van 'mmMechelen Feest!'Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Commentaar