Vanaf zondag 17 november 2013 kan iedere bezoeker met de tijdelijke expo Rik Wouters Geëtst deze aanwinsten bewonderen in het Museum Schepenhuis en zich verdiepen in de specifieke etstechniek. Een must voor iedere kunstliefhebber.
Met Rik Wouters. Geëtst – de opvolger van Rik Wouters. Naadloos, waarbij de focus op de verschillende stappen tussen klei en brons lag – wordt een andere technische kant van Rik Wouters’ veelzijdige oeuvre belicht.
Rik Wouters was geen volbloed etser, hij tekende al etsend. Tussen 1908 en 1911 ontstonden zo een vijftigtal werken. Van een aantal etsen die Rik in die vier jaren maakte, zijn de drukplaten niet bewaard gebleven zodat het befaamde “Album Stols” (een uitgave uit 1927 van Wouters’ etsen en drogenaaldgravures, samengesteld op vraag van zijn echtgenote en muze Nel Duerinckx) er in totaal slechts 35 omvat.
Van een enkele ets, de in het Schepenhuis getoonde Etalage van een viswinkel (foto), is er maar één exemplaar bekend. In andere gevallen is slechts een beperkt aantal bewaard gebleven, verspreid over musea en privéverzamelaars.
Het “Album Stols” heeft Rik Wouters als kunstenaar mee gevestigd. Al kan men vragen stellen bij de authenticiteit van de etsen, de kunstenaar heeft immers geen invloed gehad op het afdrukken van zijn etsplaten. Hier hebben we te maken met een gelijkaardige situatie als bij het afgieten van bronzen beelden. De kunstenaar maakt het beeld in klei, de bronsgieter maakt het eindproduct en tevens het kunstwerk in brons.
De inspiratie voor dit grafisch werk vond Rik Wouters vooral in zijn directe omgeving: een kermis in Watermaal, Nel, zijn besneeuwde tuin, (zelf)portretten,… De opstelling van de etsen sluit aan bij de verschillende themazalen van de tentoonstelling Rik Wouters. Hoogtepunten: landschappen, portretten, genretaferelen, stillevens. Enkel bij het thema van de naakten horen geen verwante etsen.
Deze thematentoonstelling loopt t.e.m. 27 april 2014 en vormt een nieuwe invalshoek op Rik Wouters. Hoogtepunten in het museum Schepenhuis. Daar kan je de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) bezichtigen, aangevuld met werken uit de collectie van de Stedelijke Musea Mechelen.
Kunstendag voor Kinderen
Nu zondag 17 november vindt eenmalig de workshop De etstafel plaats in het atelier van Rik Wouters. Tijdens deze gezinsactiviteit (ouders en kinderen vanaf 6 jaar) ontdek je de diepdruktechnieken en ga je daarna zelf aan de ‘etstafel’ zitten. Het etsen is, net als droge naald en kopergravure, één van de diepdruktechnieken. Met een etsnaald kras je een ontwerp in een drukplaat om vervolgens zelf de etspers te laten draaien en het resultaat mee naar huis te nemen.
Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen zich ook inschrijven voor de workshop Wenskaarten op dinsdag 30 december 2013. Met dezelfde diepdruktechniek leren ze hun eigen wenskaartjes maken.
Vanaf zaterdag 15 maart 2014 start er nog een reeks van drie wekelijkse workshops voor volwassenen. In deze lessen maak je een eigen ontwerp, een etsplaat en een afdruk op papier o.l.v. docente aan de Academie voor Beeldende Kunsten, Lieve Vanheerwyngels. We gaan van start met een rondleiding in de tentoonstelling Rik Wouters. Geëtst.
Rik Wouters. Geëtst
van 17 november 2013 tot 27 april 2014
van 10 tot 12u (alle dagen open behalve op woensdag)
Museum Schepenhuis, Steenweg 1, Mechelen
www.rikwouters.be
www.facebook.com/rikwouters
Reserveren voor workshops kan via UiT in Mechelen (uit@mechelen.be of 070 22 28 00)
Foto: www.mechelen.be – ets ‘Etalage van een viswinkel’