In een gloednieuwe, prachtige brochure (met uitneembare fietskaart!) maak je kennis met 14 Mechelse plattelandsondernemers van ‘Mechels natuurlijk’. Heb jij je al laten overtuigen van de voordelen van landbouwproducten van bij ons?
De stad Mechelen en RURANT vzw werken sinds 2 jaar samen aan het Europese project PURE Hubs. Binnen dit project worden er knooppunten tussen de kern van de stad Mechelen en het platteland (de dorpen Leest, Heffen, Hombeek) ontwikkeld.
Mechels natuurlijk
Land- en tuinbouwers uit deze dorpen samenbrengen om een netwerk te vormen was twee jaar geleden één van de eerste stappen. Sinds juni 2012 gaat dit netwerk door het leven als ‘Mechels natuurlijk’. Een mooie verzamelnaam voor ondernemers waar je het Mechelse platteland kan proeven, beleven en genieten. Het is geen netwerk uitsluitend voor land- en tuinbouwers. Ook andere ondernemers die hun omgeving willen promoten zijn van harte welkom.
“De ondernemers van ‘Mechels natuurlijk’ willen vooruit. Kinderen stappen bij in de zaak, ze zoeken naar mogelijkheden in diversificatie of uitbreiding, … Zij zorgen ervoor dat het Hombeeks Plateau een landelijke omgeving blijft, waar voedsel, recreatie en genieten hand in hand kunnen gaan”, vertelt Greet Geypen, schepen van Landbouw, enthousiast. “Het is belangrijk dat we deze initiatieven ondersteunen door een project zoals PURE Hubs Mechelen.”
Maak kennis met de ondernemers via de nieuwe brochure
In een nieuwe 36 pagina’s dikke brochure worden 14 ondernemers aan je voorgesteld door prachtige foto’s en een vlotte omschrijving van hun activiteiten. “We zijn erg trots op onze ondernemers”, zegt projectcoördinator Sarah De Weerdt. Daarom zetten we ze graag alle 14 op een (proeve)rijtje:
– Wilfried Maes (alternatieve slateelt, bezoek kwekerij)
– Stijn Van de Voorde (groenten, hoevewinkel)
– Hertenfarm Parkcoplus (kweek edelherten, verkoop hertenvlees, educatieve activiteiten, kinderfeestjes en workshops op hertenboerderij)
– Vers en Gezond (groente- en fruitpakketten aan huis geleverd)
– Paardenmelkerij De Beck (fokken en melken paarden, verkoop paardenmelk, rondleidingen)
– Frans Muyldermans (thuisverkoop aardappelen en kolen)
– Carine Muyldermans (thuisverkoop aardappelen en groenten)
– Hoeve Ten Bossche (thuisverkoop hoeve-ijs, hoevedesserts en zuivelproducten, rondleidingen voor scholen)
– Wim en Hilde De Wachter-De Beck (imkerij, honingverkoop, bijenadvies)
– Het Laatste Huis (volkstuintjes, mogelijkheid tot bezoekje, workshops, wandelingen en allerhande activiteiten rond moestuinieren, snoeien, …)
– Grenshoeve (thuisverkoop aardappelen en groenten, klasbezoeken)
– Artisanale Hoevebakkerij Van Doren (brood, aardappelen en honing)
– Andries Chris (kerstbomen, thuisverkoop groenten-fruit & aardappelen)
– Komzo Guesthouse (logeren, lunchen en vergaderen in de groene rand)
De plattelandsondernemers verkennen? Met de fiets!
Zin om de ondernemers in levende lijve te ontmoeten en de frisse geuren op de kleurrijke velden op te snuiven? De brochure bevat een uitneembare fietskaart die je via een lus vlot langs al deze plattelandsondernemers leidt. Breng hen een bezoekje, proef van al dat lekkers en doe er meteen je aankopen voor een heerlijk, vers gevulde koelkast. (Je kijkt best vooraf in de brochure voor de openingsuren en contactgegevens. Zo sta je niet voor een gesloten deur).
Waarom kiezen voor voedsel van eigen bodem?
Voedsel uit eigen streek loont! Enkele voordelen:
– Vertrouwen: je staat in direct contact met de boer/teler en leert elkaar beter kennen
– Ondersteuning lokale economie: de producent gebruikt (indien mogelijk) plaatselijke grondstoffen en de verwerking gebeurt op het eigen bedrijf. Soms groeien hoeveproducten zo zelfs uit tot heuse streekproducten.
– Duurzaamheid: je kiest voor de korte keten. Je voedsel heeft niet de halve wereld rondgereisd. Van de boerderij in je bord: dat is de kortst mogelijke weg. Minder transport betekent ook minder CO2-uitstoot. Er is geen nood aan milieubelastende of overbodige verpakkingen.
– Vers van het seizoen: je eet seizoensgebonden groenten en fruit, geteeld binnen hun oogstseizoen. Sommige producten zijn daardoor niet het ganse jaar verkrijgbaar, maar ze zijn wel op hun best, vers verwerkt.
Of om het met de woorden van enkele van onze ondernemers te zeggen:
“’s Ochtends geoogst, ’s middags op het aanrecht: korter kan de keten niet zijn” (Marc, Vers & Gezond)
“Als je van ‘riek tot vork’ verkoopt, zorg je voor een constant hoogkwalitatief product” (Cisse, hertenfarm Parkcoplus).
Brochure gemaakt door Mechelse ondernemers
“Een project kan je maar laten leven als je samenwerkt met andere initiatieven en partners. PURE Hubs is hier een mooi voorbeeld van”, zegt schepen van Wijk- en dorpszaken Katleen Den Roover. “Voor deze brochure en de lancering werd er samengewerkt met vijf andere Mechelse ondernemers: Inge van Eye-Flash nam de foto’s, Nele van Monokroom deed de copywriting, Stefaan van Brand-ink verzorgde de lay-out, Mieke van De Prins Druk drukte de brochures en Gunter van Soeper zorgde ten slotte voor de sla-soep. Straf is dat.”
Praktische info
De brochure wordt verdeeld in het Huis van de Mechelaar, bij UiT in Mechelen, in het Oh!, de Stadsschouwburg, het Cultuurcentrum, Leliëndaal, ontmoetingscentrum De Kettinghe, bij de wijk- en dorpshuizen en natuurlijk bij de 14 ondernemers zelf.
Online kan je de brochure en fietslus met aparte wegbeschrijving downloaden via www.mechelen.be/mechelsnatuurlijk.