Deze algen kunnen giftige stoffen produceren, die irritatie aan ogen, luchtwegen, huid en misselijkheid, diarree en koorts kunnen veroorzaken. Contact met het vijverwater dient dan ook vermeden te worden. Om het probleem te verhelpen en vissterfte te vermijden, werd tijdelijk een luchtpomp geïnstalleerd in de vijver. Zo zal het blauwwier binnen afzienbare tijd verdwijnen. Tot dan vraagt de provincie om alle contact van mens en dier met het water te vermijden. Om bezoekers correct te informeren werden informatiepanelen geïnstalleerd. Ook de parkwachters informeren alle bezoekers.
Blauwwier is een soort bacterie die leeft in water dat rijk is aan fosfaten en nitraten. Door opwarming van het water in de zomer is er minder zuurstof in het water, waardoor de schadelijke stoffen zich opstapelen.
Hoe hoger de concentratie van fosfaten en nitraten en hoe hoger de watertemperatuur, hoe groter de kans op blauwwieren. De bloei van deze algen herken je aan de felle blauwe, groene, soms zelfs rode kleuren die op het water drijven. Door de bloei kunnen massaal vissen sterven.
Om dit probleem te verhelpen en vissterfte te vermijden, installeerden de medewerkers van het Vrijbroekpark een tijdelijke luchtpomp. Deze zorgt voor verse zuurstof in het water, zodat het blauwwier na een tijdje zal verdwijnen.
De algen kunnen giftige stoffen produceren, die irritatie aan ogen, luchtwegen, huid, misselijkheid, diarree en koorts kunnen veroorzaken. Contact met het water dient dus te allen prijze vermeden te worden. Zeker contact met ogen, mond en gezicht is ten sterkste af te raden. Blauwwier heeft niet alleen schadelijke gevolgen voor mensen. Ook dieren zoals honden of katten komen beter niet in aanraking met het water. Zelfs de eenden mijden sinds kort de vijver.
De wachters van het Vrijbroekpark communiceren actief met de bezoekers. Aan de vijver staan ook informatiepanelen over de ongewenste algen in de vijver. Van zodra de problemen met het blauwwier opgelost zijn, wordt hierover gecommuniceerd via de Facebookpagina van het Vrijbroekpark, de website, infopanelen in het park en via een persbericht.
De bloei van blauwwier herken je aan de felle blauwe, groene, soms zelfs rode kleuren die op het water drijven.
www.vrijbroekpark.be
www.facebook.com/Vrijbroekpark
Foto: Facebookpagina Vrijbroekpark