De achtergevel van feestzaal De Loods op het Douaneplein in Mechelen zit binnenkort bijna volledig in een groen jasje. Een deel was vorig jaar al aangeplant en nu heeft dezelfde firma er nog eens een tiental klimplanten bij gezet. Daarnaast werden er ook vier nieuwe prairietuinen gerealiseerd. De ingrepen passen in het plan om de openbare ruimte zo veel en zo duurzaam mogelijk te vergroenen.
Wie al eens op Transit M komt om te skaten, te sporten, te fuiven of de carpoolparking te gebruiken, is al vertrouwd met de groene gevel van fuifzaal De Club. Die baadt namelijk al langer in het groen. De gevel van De Loods werd eind vorig jaar al voor de helft ingekleed. Ook daar hebben de eerste planten hun weg naar boven al gevonden. Vorige week was de andere gevelhelft aan de beurt. Het stuk graffitimuur blijft vrij.
De plantwerken zijn uitgevoerd door de vzw Groene Gevels uit Lebbeke. Alle winst van deze vereniging gaat naar de verdere ondersteuning van groengevels in Vlaanderen, door middel van onderzoek, promotie en advies. Voor de stad Mechelen bedraagt het kostenplaatje 2966 euro exclusief btw.
“We zijn blij dat we daarin als stad ons steentje kunnen bijdragen, want ook wij vinden groengevels erg belangrijk. Het geeft niet alleen een prachtig uitzicht, maar filtert ook fijnstof, houdt regenwater vast en is goed voor de biodiversiteit”, zegt schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen. “Voor de bekleding van De Loods werden verschillende soorten klimplanten gekozen, zoals hop, bosrank, clematis of winterjasmijn. Allemaal inheemse soorten of soorten die bijdragen in functie van bestuivende insecten.”
Prairie
Ondertussen hebben ook de uitvoeringsdiensten van de stad niet stilgezeten. Na de aanleg van de prairietuinen op het Kardinaal Mercierplein kwamen er ook nog twee prairieperken bij op de Battelsesteenweg, ter hoogte van de Hogeweg. En op dit moment worden er prairiebloemen geplant op het Raghenoplein, aan beide kanten van de R12. Het resultaat zal vanaf begin 2020 zichtbaar zijn.
Een prairietuin zorgt voor een betere waterinfiltratie en extra biodiversiteit in de stad en is dus een erg klimaatvriendelijke invulling van de open ruimte. Het geheel ziet er trouwens ieder seizoen helemaal anders uit. In een eerder persbericht legden we al in geuren en kleuren uit hoe dat precies werkt.
Schepen Patrick Princen wil de komende jaren nog meer groengevels en prairietuinen aanleggen. “Deze ingrepen passen binnen het plan om de openbare ruimte in onze stad zo veel mogelijk te vergroenen, zo duurzaam en biodivers mogelijk. Door betonnen pleinen, geasfalteerde straten en stenen gebouwen te vergroenen, brengen we de natuur terug naar de stad”, besluit hij.