Nieuws
Roger Ilegems

dinsdag 6 november 2018 21:55 - Niel

Wielrenner Roger Ilegems krijgt ereteken Ridder in de Leopoldsorde

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft het ereteken van Ridder in de Leopoldsorde uitgereikt aan wielrenner Roger Ilegems. De 55-jarige Nielenaar was Belgisch profrenner van 1984 tot 1991. Hij was zowel wegwielrenner als baanwielrenner. Zijn grootste overwinning was de gouden medaille op de olympische puntenkoers op de baan van 1984 in Los Angeles. Het was tijdens die Olympische Spelen de enige gouden medaille voor België.

Als jeugdrenner al was Ilegems een van de beteren van zijn generatie. Bij de amateurs behaalde hij twintig overwinningen, waaronder de Omloop van de Vlaamse Gewesten, een klassieker bij de jeugd. Als prof won hij onder meer de Elfstedenronde in Brugge en de Picardische Pijl in Frankrijk. In 1982 was hij op de piste Belgisch kampioen in de puntenkoers.

Het hoogtepunt van zijn wielercarrière beleefde Ilegems in Los Angeles, tijdens de Olympische Spelen. De vreugde om zijn gouden medaille was toen bijzonder groot. Het was twintig jaar geleden dat België nog eens een medaille in het wielrennen had gewonnen. Over Roger Ilegems verscheen onlangs een boek van Ria Maes bij uitgeverij Houtekiet, met de sprekende titel: “Roger Ilegems, de man die goud won”.

“Met Roger Ilegems breng ik een gewezen topsporter in herinnering die zijn hoogtepunt kende met Olympisch goud. Ik weet nog hoe Ilegems met zijn gouden krullenbol onverwachts als eerste over de streep reed, wat een sensatie!”, aldus Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

foto: svengatz.prezly.comKlik hier voor meer nieuws uit de regio Niel

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar