De stad Mechelen reikt jaarlijks voor 4000 euro prijzen uit aan de meest verrassende, innoverende of originele bouwprojecten van privé-eigenaars op haar grondgebied. Het thema van deze editie was ‘renovatie’. Maar liefst 18 projecten dongen mee naar de hoofdprijs, die uiteindelijk ex aequo in de wacht werd gesleept door Begijnenkerkhof 4 en Brusselsepoortstraat 3.
Begijnenkerkhof 4 bevindt zich in het Groot Begijnhof, tussen het Begijnenkerkhof (voorgevel) en de Cellebroedersstraat (achtergevel). Omstreeks 1937 maakte de begijnhofwoning plaats voor een woning met een sterke tweeledigheid. Aan het Begijnenkerkhof werd een rijwoning opgetrokken met een voorgevel in geeloranje gevelsteen en een erker. Achter dit hoofdvolume werd – uitgevend op de Cellebroedersstraat – een achterbouw met een koertje en aanhorigheden opgetrokken. Later werd deze achterbouw nog uitgebreid en werd het aanpalende huisje Cellebroedersstraat 11 aan het eigendom toegevoegd. In lijn met de opbouw van de woning ging ook de renovatie uit van een tweeledige aanpak. Het hoofdvolume aan het Begijnenkerkhof bleef behouden en de voorgevel werd grotendeels gerestaureerd. Voor het achtergedeelte aan de Cellebroedersstraat opteerde de bouwheer daarentegen voor een hedendaagse renovatie. De selectieve sloop van een aantal onderdelen maakte de creatie van o.a. een dakterras en een binnenkoer mogelijk. Om het onsamenhangende gevelbeeld te verhelpen koos de architect ervoor om een nieuwe gevelpartij uit te werken. Door het realiseren van contrasten in kleuren en texturen – een witte, gladde bepleistering voor Cellebroedersstraat 11 en zwarte, strak gelijmde baksteen voor het naastgelegen gedeelte – kreeg de achtergevel een eigen gezicht dat de gevelritmering van de historische gebouwen in de omgeving op een hedendaagse manier weerspiegelt.
Enkele jaren geleden kochten S3 architecten een kapperszaak met woning aan de Brusselsepoortstraat om die om te vormen tot een architectenbureau metwoning voor één van de drie vennoten. Het gebouw uit de jaren 1970 bleek structureel in orde zodat geopteerd werd om het niet af te breken maar grondig te renoveren. De meest in het oog springende ingreep was het vervangen van de typerende vliesgevel met blauw plaatmateriaal door een eigentijds alternatief. Er werd doelbewust gekozen voor een hedendaagse, minimalistische architectuur. Enerzijds omdat de grote verscheidenheid in de bestaande straatgevels het nagenoeg onmogelijk maakte om aansluiting te zoeken, anderzijds omwille van de ligging aan de ‘Brusselpoort’.
“Met deze prijs willen we bouwheren, die op Mechels grondgebied een project realiseren dat een meerwaarde biedt voor onze stad, een duwtje in de rug geven.
Vaak zijn dit kleine projecten die prefect binnen de schaalgrootte en de draagkracht van onze stad vallen,” zegt Karel Geys (sp.a), schepen van Stadsvernieuwing- en ontwikkeling.