Dankzij de verbroedering tussen de kroeskoppelikanen van de Zoo en de witte pelikanen van Planckendael hebben we mooi nieuws. Er is voor de eerste keer in meer dan 50 jaar een wit pelikaantje geboren in Planckendael. De kleine ‘wittekop’ zit veilig tussen de vleugels van z’n ouders. Met een beetje geluk zie je het schattige, piepende kuikentje tussen de grote vleugels. Pelikanen zijn groepsbeesten en kweken pas vanaf een groepsgrootte van 8 dieren. De verbroedering van de 12 vogels sinds november werpt vruchten af. En ook de kroeskoppelikanen zitten met eieren.
Uitwisseling
Voor de restauratiewerken van het zeehondenverblijf in ZOO Antwerpen verhuisden vier koppels kroeskoppelikanen half oktober naar Planckendael. Ze kregen een stek op de vijver bij het kasteel, waar al 2 koppels witte pelikanen woonden.
Indrukwekkende afmetingen
De witte pelikaan (Pelecanus onocrotalus) is 148 tot 175 cm groot en heeft een spanwijdte van 3,6 meter. Hij broedt in Oost-Europa tot West-Mongolië. Hij leeft in de nabijheid van zoet of brak water en maakt een grondnest van takken en riet. In het broedseizoen krijgen de pelikanen een knobbel op de bovensnavel. De vrouwtjes vallen op door hun felgekleurde oranje gezichtshuid, de mannetjes kleuren roosgeel. Tijdens het broedseizoen heeft hun verenkleed een roze schijn, daarom worden ze ook roze pelikaan genoemd.
Meer kroezelig nieuws
Ook de kroeskoppelikanen, die je kan herkennen aan hun vreemde kapsel van rechtopstaande, springerige veren, zitten met een ei. Of zeg maar twee eieren. De veren van de volwassen dieren zijn lichtgrijs van kleur en hun lange snavel met geel tot oranje zorgt voor een mooi contrast. De kleuren worden feller als ze in broedconditie komen en dat is extra mooi. De snavel van een pelikaan lijkt net een schepnet. Met de rekbare huidzak halen ze vissen uit het water. Wel 1,2 kilo vis per dag en per dier. En die mogen gerust tot 50 centimeter lang zijn!
Moeizame kweek
Kroeskoppelikanen zijn de grootste pelikaansoort en ook de meest bedreigde. We tellen nog maar 2000 broedkoppels ter wereld. Ook in dierentuinen gaat de kweek moeizaam. Jongen sterven meestal in een vroeg stadium, ook de meeuwen azen op een lekker kuiken af en toe. En nu maar duimen dat uit de bevruchte eieren in Planckendael prachtige ‘kroesjes’ zullen komen.