Tussen Mechelen en Sucre bestaat er sinds 1996 een stedenband en samen hebben ze hun schouders gezet onder de Millenniumdoelstellingen, de acht afspraken die de Verenigde Naties hebben gemaakt om de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Van 21 tot 28 januari 2012 zal een 4-koppige delegatie van Sucre in Mechelen zijn met als doelstelling de huidige samenwerking te evalueren en afspraken te maken voor een verdere samenwerking.
Als we even terugkijken op de geschiedenis van Mechelen en Sucre, dan is er al een heel proces doorlopen. Tussen 1996 en 2001 werden de funderingen gelegd voor een samenwerking tussen beide steden op vlak van toerisme en cultuur. Sindsdien groeide de relatie tussen beide steden uit tot een volwaardige stedenband, waarin de thema’s eerlijke handel, onderwijs en milieu ook werden aangesneden. In 2002 kwam het project in een concrete uitvoeringsfase, aangezien Mechelen dat jaar instapte in het Vlaamse convenantenbeleid op gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking. Er zijn in de loop der jaren reeds heel wat projecten opgezet en uitgevoerd en er werden ook steeds nieuwe partners gezocht.
Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Ali Salmi: “Voor de periode 2011 – 2013 ligt in de samenwerking met Sucre de focus vooral op de Millenniumdoelstelling 2 en 7 (Onderwijs en Duurzaam Milieubeleid). Binnen deze doelstellingen willen de partnersteden Mechelen en Sucre investeren in de kwaliteit van het politiek en ambtelijk management, alsook in de relatie met en communicatie tussen politiek, stadsdiensten en de burgers. Het werkbezoek van Sucre aan Mechelen kadert dan ook volledig binnen deze doelstellingen.”
Ten eerste willen we de samenwerking van de afgelopen jaren grondig evalueren. Naast een eigen interne evaluatie, wordt de stedenband ook extern geëvalueerd in het kader van de globale evaluatie die binnen onze dienst Ontwikkelingssamenwerking aan de gang is. In het kader van de evaluatie van de stedenband Mechelen-Sucre werd een groep betrokkenen van vier mensen uit Sucre uitgenodigd.
“Tijdens dit werkbezoek zullen we de resultaten van de evaluatie van de stedenband door beide partijen verwerkt worden en zal op basis daarvan de nodige conclusies voor de verdere werking van de stedenband getrokken worden. Het is de uiteindelijke bedoeling om concrete werkafspraken te maken voor de toekomst. Een belangrijke partner in dit verhaal is de Lessius Hogeschool.” aldus Ali Salmi.
De samenwerking tussen de dienst ontwikkelingssamenwerking en de Lessius Hogeschool is een belangrijk initiatief voor de stedenband Mechelen-Sucre, maar ook voor de Lessius Hogeschool is deze samenwerking veelbetekenend. Enerzijds krijgt de stedenband Mechelen-Sucre een sterker draagvlak, anderzijds kan de Lessius Hogeschool inspelen op de toenemende vraag tot internationalisering van hun opleidingen. Via het Centrum voor Intercultureel Management en Internationale Communicatie (CIMIC), een voorgezette opleiding binnen de Lessius Hogeschool, bestaat al geruime tijd een link met de dienst ontwikkelingssamenwerking van stad Mechelen, maar ook andere opleidingen binnen de Lessius Hogeschool hebben al samenwerkingsverbanden opgezet met Sucre.