De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn, met Mechelen als hoofdzetel, gaat dit jaar 60 miljoen euro besparen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. De christelijke vakbond ACV vreest voor ontslagen. De besparingen zijn nodig omdat het vervoersbedrijf 2011 afsloot met een verlies. Dat was het gevolg van stijgende prijzen bij leveranciers en grondstoffen, en tegenvallende inkomsten. Zo steeg het aantal sociale abonnementen met maar liefst 30 procent. Op een totale begroting van zo’n 1 miljard euro (waarvan 837 miljoen overheidsdotatie) gaat De Lijn nu 60 miljoen euro besparen.
Minder ritten
De Lijn denkt onder meer aan ‘het meer afstemmen van het aanbod op de vraag’. Concreet wil dat zeggen dat lijnen of ritten met weinig reizigers een lagere frequentie krijgen en dat nauwelijks gebruikte haltes geschrapt worden. Sommige trajecten zullen worden geïntegreerd. Daarnaast wil De Lijn de kosten drukken door energiebesparende maatregelen zoals ecorijden en een betere afstelling van de verwarming in de trams. Ook in het aantal overuren wordt gesnoeid. Het bedrijf wil extra inkomsten halen uit intensievere controles op zwartrijden. Ook worden de tarieven in februari aangepast met gemiddeld 2,7 procent. ‘Dat is het niveau van de index’, klinkt het. De Lijn wil nog knippen in het aantal goedkope of gratis abonnementen, maar die maken deel uit van de beheersovereenkomst. ‘Die discussie staat hier los van. We hebben voorstellen gedaan en die liggen nu op het bureau van de Vlaamse minister’, luidt het bij het bedrijf.
Ontslagen
De besparingsoperatie van De Lijn van 60 miljoen euro zal voor 40 miljoen euro in de dienstverlening gebeuren. Dat zou ook gevolgen hebben voor 600 personeelsleden. Volgens Jan Coolbrandt (ACV) heeft de directie beloofd dat de besparing kan gebeuren zonder naakte ontslagen en via natuurlijke afvloeiingen. De vakbond vraagt zich af of dit wel zal lukken, vooral bij de privé-exploitanten. Dat de besparingen zullen leiden tot 600 afvloeiingen, wilde topman Roger Kesteloot woensdag niet bevestigen. ‘Dat cijfer is veel te voorbarig. We starten vandaag met het sociaal overleg.’