De kennis van het Nederlands is heel belangrijk voor het functioneren in de maatschappij. Daarom heeft de stad Mechelen in mei van dit jaar een Taalactieplan goedgekeurd. Twee concrete projecten uit dit plan worden nu goedgekeurd en uitgevoerd. Met het project ‘Bijt in Mechelen’ willen we een brug slaan tussen anderstaligen en het Mechelse vrijetijdsaanbod. De tweede actie is een interne communicatiecampagne voor de medewerkers van de loketdiensten rond eenvoudig, toegankelijk taalgebruik.
In haar beleidsakkoord heeft Mechelen uitdrukkelijk de kaart getrokken om blijvend te investeren in een aanbod Nederlands voor anderstaligen. Door de goedkeuring van het Taalactieplan wou de Stad Mechelen werken aan de communicatie tussen de stad Mechelen en de anderstalige burger en het contact tussen de Nederlandstalige en anderstalige burger stimuleren.
En dit door middel van: informeren, sensibiliseren en ondersteunen van doelgerichte acties. Dit alles heeft als uiteindelijke doel de leefbaarheid in Mechelen te bevorderen. De twee projecten die nu worden opgestart sluiten hier naadloos bij aan.
Bijt in Mechelen
Het project “Bijt in Mechelen” is een samenwerking tussen de dienst diversiteit, het Huis van het Nederlands, Prisma vzw en het Consortium. Het beoogt een verhoogde deelname van anderstaligen aan het Nederlandstalige vrijetijdsaanbod in Mechelen. De focus ligt op:
- de toeleiding van anderstaligen naar vrijetijdsinitiatieven;
- de toegankelijkheid van vrijetijdsinitiatieven verhogen door vormingen mondeling en schriftelijk toegankelijk taalgebruik aan te bieden aan de deelnemende organisaties;
- de organisatie van een “Bijt in Mechelendag”: anderstaligen kunnen die dag gratis proeven van een activiteitenaanbod van de deelnemende organisaties.
Schepen voor Diversiteit Ali Salmi: “Met het project ‘Bijt in Mechelen’ willen we een brug slaan tussen anderstaligen en het Mechelse vrijetijdsaanbod. Bijt in Mechelen wil anderstaligen stimuleren om deel te nemen aan het ruime aanbod Nederlandstalige vrijetijdsactiviteiten in Mechelen. Daarnaast motiveert Bijt in Mechelen ook vrijetijdsorganisaties om een meer toegankelijke taal te gebruiken in de communicatie met anderstaligen. Op ‘Bijt in Mechelendag’ laten tal van vrijetijdsorganisaties de cursisten Nederlands gratis proeven van de meest uiteenlopende activiteiten, uiteraard in het Nederlands. Zo kunnen ze kennismaken met het uitgebreide vrijetijdsaanbod in Mechelen en ondertussen hun Nederlands oefenen.”
Interne communicatiecampagne
Via deze actie hopen we de communicatie tussen de stad Mechelen en de anderstalige burger te optimaliseren en het contact tussen de Nederlandstalige en anderstalige burger te stimuleren. Hervoor werd een interne communicatiecampagne opgezet voor de medewerkers van de loketdiensten rond eenvoudig, toegankelijk taalgebruik.
“We willen via deze acties de anderstaligen blijvend aanmoedigen om Nederlands te leren. Het Nederlands is nodig wil men volwaardig kunnen meedraaien in de maatschappij. Voor het vinden van werk of zelfs een sociale woning is de kennis van het Nederlands onontbeerlijk. Via deze initiatieven willen we deze doelgroep de kans geven om op een laagdrempelige manier Nederlands te leren en te oefenen. Daarnaast willen we zorgen dat anderstaligen op een vlotte en duidelijke manier kunnen geholpen worden als ze met vragen zitten betreffende een dienstverlening van de Stad. Als beide partners een inspanning leveren zetten we al een grote stap om de leefbaarheid in Mechelen te bevorderen.” aldus Ali Salmi.