Op woensdag 23 februari tussen 16 en 20u vindt in Perron M voor de derde keer de Onderwijsbeurs plaats. Onder het thema ‘een secundaire school kiezen na het basisonderwijs’ kunnen ouders van kinderen uit het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs er terecht voor meer informatie over de onderwijsmogelijkheden in de Mechelse regio. De Onderwijsbeurs is een samenwerkingsverband tussen de verschillende onderwijsnetten, gesteund door de stad Mechelen.
Het kiezen van een secundaire school na het basisonderwijs is een belangrijk scharnierpunt in de schoolloopbaan van een kind. Zowel basisscholen als CLB’s investeren dan ook heel wat tijd en energie om ouders en leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden bij deze keuze. Een weloverwogen school- en studiekeuze blijkt immers een belangrijke succesfactor te zijn voor een vlot verloop van de verdere schoolloopbaan.
Een goede keuze maken, doe je echter stap voor stap. Zo is een goede zelfkennis van het kind een belangrijke voorbereidende stap om een goede keuze te kunnen maken: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en wat vind ik belangrijk? Het is echter ook essentieel dat ouders en kinderen zich uitgebreid kunnen informeren over vakkenpakketten en doorstroommogelijkheden die in de verschillende secundaire scholen uit de regio worden aangeboden. Aan de hand van deze informatie kunnen ouders en kinderen dan een zorgvuldige afweging maken en beslissen welke school en studierichting het beste aansluit bij hun wensen en verwachtingen.
De verschillende onderwijsnetten slaan in Mechelen de handen in elkaar
Het Mechelse onderwijsveld kent reeds meer dan tien jaar een positieve netoverschrijdende samenwerking ondersteund door het stadsbestuur. Het Onderwijsoverleg Mechelen (O.O.M.) is hiervan op stedelijk niveau het tastbare bewijs. Regionaal is er ook een constructieve samenwerking op het niveau van het Lokaal Overleg Platform Regio Mechelen (LOP).
Voor de derde keer zijn zowel de Scholengemeenschap van het Katholiek Secundair Onderwijs Regio Mechelen en Scholengroep 5 van G.O! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap met een gezamenlijk voorstel gekomen om een onderwijsbeurs te organiseren met als centraal uitgangspunt leerlingenoriëntering en –begeleiding.
De stad Mechelen heeft zich achter dit verenigd en netoverschrijdend onderwijsinitiatief geschaard: “Mechelen is een echte onderwijsstad met bijna 20.000 leerlingen in het basis- en secundair onderwijs. Het stadsbestuur neemt een sterke, maar neutrale regierol op zich wat onderwijs betreft. De vrije schoolkeuze voor alle kinderen en ouders moet immers gegarandeerd zijn en de stad neemt dit dan ook als evident uitgangspunt doorheen het hele flankerend onderwijsbeleid. Wij willen samen met de scholen actief werken aan warme schoolomgevingen en een vlotte overgang naar het secundair onderwijs. Uit de praktijk blijkt jammer genoeg maar al te vaak dat een foute studiekeuze aan de basis ligt van heel wat problemen zoals spijbelen, schoolse vertraging of het niet behalen van een diploma. Een initiatief zoals deze onderwijsbeurs helpt ouders en leerlingen om de juiste keuze te maken. Daarom stellen wij als stadsbestuur Perron M gratis ter beschikking en zorgen wij voor materiële en logistieke ondersteuning”, aldus schepen van Onderwijs Caroline Gennez. Ook het LOP Secundair Onderwijs Regio Mechelen is partner bij de uitbouw van deze onderwijsbeurs
De basisscholen zijn de belangrijkste schakel voor een geslaagde onderwijsbeurs Dat leerkrachten en directies van basisscholen en begeleiders van CLB’s al heel wat stappen ondernemen opdat kinderen en hun ouders een goede studie- en schoolkeuze zouden kunnen maken, staat buiten kijf. Hun inspanningen kunnen dan ook niet los worden gezien van een initiatief zoals deze onderwijsbeurs in Mechelen. Alle basisscholen uit de regio Mechelen werden geïnformeerd over de beurs en verleenden hun medewerking om een informatiefolder te verspreiden onder al hun leerlingen van het 5e en 6e leerjaar. Concreet ging het om de basisscholen van het G.O!, het katholiek en protestants onderwijs, het gemeentelijk en provinciaal onderwijs van: Mechelen (Hombeek, Leest, Heffen, Muizen, Battel en Walem), Heist o/d Berg, Bonheiden, Rijmenam, Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Duffel, Zemst, Eppegem, Hofstade, Elewijt, Weerde, Boortmeerbeek, Hever-Schiplaken, Putte, Beerzel, Haacht, Tildonk, Wespelaar, Keerbergen, Willebroek, Kampenhout, Berlaar, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Koningshooikt,Rumst. Aan de ouders en leerlingen van deze basisscholen werd net voor de kerstvakantie een informatieflyer bezorgd en in de week vóór de onderwijsbeurs krijgen al deze leerlingen opnieuw een herinneringsbrief mee naar huis.
Een onderwijsbeurs voor ieder wat wils
Welke secundaire scholen komen zich op de onderwijsbeurs in Mechelen graag aan de bezoekers voorstellen? De keuze van de gemeenten waaruit werd gerekruteerd, gebeurde op basis van de indeling van het LOP-gebied Secundair Onderwijs en de samenstelling van de verschillende scholengemeenschappen en scholengroepen. Ook de internaten, de CLB’s van de verschillende onderwijsnetten, het Onderwijsopbouwwerk en de Opvoedingswinkel van de stad Mechelen willen de bezoekers graag verwelkomen op de beurs.
Wat mogen de bezoekers verwachten op de beurs
Aan de infostanden met folders, video’s, lesmateriaal, leerboeken, informatie over internaten enz. kunnen kinderen en hun ouders uitgebreid kennismaken met de verschillende scholen. De bezoekers aan de beurs ontvangen ook een draagzakje met o.a. een praktische gids die leerlingen, ouders en begeleiders wil helpen bij het maken van een goede studiekeuze. Naast algemene informatie over inschrijven, de structuur van het secundair onderwijs en het maken van een goede keuze, vindt men in deze gids voor elke secundaire school die aanwezig is op de beurs ook informatie opgenomen over haar studieaanbod, inschrijvingsperioden, informatie- en opendeurdagen en doe- of inleefdagen.
De onderwijsbeurs regio Mechelen hoopt een positieve en leerrijke aanzet te zijn opdat ouders en kinderen een weloverwogen school- en studiekeuze zouden maken bij de overgang van het basis- naar het secundair onderwijs.