Het grote stadsevenement in Mechelen is afgelopen, de grote tentoonstelling ‘All That is Solid’ afgebroken, maar het culturele leven in Mechelen valt niet stil. Slechts twee weken na het slotfeest van Stadsvisioenen, opent het Cultuur-centrum Mechelen in De Garage de tentoonstelling ‘Art of the State’ in het kader van het Joods Cultuurfestival i.s.m. de Provincie Antwerpen.
‘Art of the State’ werd samengesteld door het Joods Historisch Museum in Amsterdam naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van Israël. Sinds zijn relatief korte bestaan heeft het land te maken gehad met veel gebeurtenissen, die grote impact hebben op de maatschappij. Naast de immigratie van joden vanuit de hele wereld en oorlogen met buurlanden, is er het conflict tussen de Israëli’s en de Palestijnen.
In deze expositie geven zestien fotografen en videokunstenaars uit Israël hun visie op de complexe samenleving van hun vaderland. Sommigen verwijzen naar de politieke situatie, anderen richten zich op culturele of religieuze tegenstellingen. Ieder doet dat op zijn eigen manier, soms heel kritisch soms juist hoopvol. De tentoonstelling geeft een veelzijdig overzicht van de hedendaagse Israëlische fotografie en kunst. Ze laat zien dat die ondanks de benarde toestand van het land wonderwel bloeit.
Lifeguard Towers van Guy Raz (1964) bijvoorbeeld is een fotoserie van het strand in Tel Aviv en in Gaza. Op beide plekken zijn zand, zee, horizon en zelfs de wachttorens hetzelfde. Maar ook is aan beide zijden de nood om levens te redden gelijk. De werken van Adi Nes (1966) zijn poëtisch en soms geïnspireerd op Bijbelse taferelen. Zijn foto Abraham & Isaac geeft commentaar op de sociale ongelijkheid in Israël. Totaal anders van aard zijn de documentaire foto’s van Pavel Wolberg (1966). Vaak gaat van zijn werk een dramatische, zelfs dreigende sfeer uit, terwijl er eigenlijk niet veel aan de hand is.
Videokunst is er onder andere van Yael Bartana (1970). Haar film A Declaration toont een man die naar een rots in zee roeit, waar hij de Israëlische vlag vervangt door een jonge olijfboom als symbool voor vrede. En Dana Levy (1973) maakte het prachtige The Dreamers waarin ze Israëli’s en Palestijnen laat vertellen over hun dromen. Ze geeft het woord aan kinderen, jongeren, gevangenen en dichters, omdat juist zij een essentiële en symbolische behoefte hebben aan dromen.
Art of the State bevat verder foto’s en video’s van Larry Abramson, Boaz Arad, Barry Frydlender, Amit Goren, Nir Hod, Gaston Zvi Ickowicz, Erez Israeli, Miki Kratsman, Sigalit Landau, Michal Rovner en Doron Solomons. Een aantal werken is te zien geweest op de Documenta in Kassel en de Biënnale van Venetië.
De tentoonstelling liep in het najaar van 2008 in Amsterdam en werd zeer positief onthaald.