Nieuws

maandag 15 april 2019 16:57 - Mechelen

Binnenkort digitale registratie orgaandonatie in Mechelen

Eind maart 2019 hadden 2.571 Mechelaars zich al laten registreren als mogelijke orgaandonor. Een mooi cijfer, maar het stadsbestuur wil door de drempels te verlagen nog meer Mechelaars overtuigen om zich te registreren. Daarom wordt werk gemaakt van een digitale registratiemogelijkheid.

Orgaandonatie kan immers levens redden en om te voorkomen dat naaste familieleden na de dood de pijnlijke keuze in de plaats van de overledene moeten maken, is het mogelijk om een formulier voor instemming of weigering tot orgaandonatie in te vullen en te laten registreren.

Schepen van Burgerzaken Alexander Vandersmissen (Open Vld) verduidelijkt: “Voor patiënten met chronische of onomkeerbare aandoeningen is transplantatie vaak een ‘last resort’. Om die belangrijke kans op een laatst mogelijke behandeling te geven, is het cruciaal dat mensen zich laten registreren als donor zodat ze na hun overlijden hun organen kunnen afstaan aan een medemens. Het is belangrijk om de drempel om dit te doen zo laag mogelijk te maken, vandaar de beleidskeuze om in te zetten op online registratie”.

Nood aan wettelijk kader
Al in 2016 had het stadsbestuur onderzocht of het mogelijk was om de registratie van orgaandonatie digitaal mogelijk te maken. Op dat moment ontbrak echter het wettelijk kader, waardoor dit toen niet kon worden ingevoerd. “Sinds eind 2018 is de wettelijke basis hiervoor wel uitgewerkt. Hierdoor hebben we dit uiteraard meteen opnieuw opgenomen en willen we net zoals Kortrijk een voortrekkersrol spelen. Onze diensten werken daarvoor op korte termijn aan een toegankelijke en klantvriendelijke digitale registratie”, besluit schepen van Burgerzaken Alexander Vandersmissen.

Foto: Radio ReflexKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar