Nieuws

zondag 24 maart 2019 18:39 - Mechelen

Mechelen gaststad voor ‘Worldchefs’

Zondagmiddag is Worldchefs, een gerenommeerd congres van topchefs overal ter wereld, van start gegaan in congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen. Dat de culinaire associatie voor Vlaanderen en zelfs voor Mechelen kiest als ontmoetingsplaats, is volgens het stadsbestuur geen verrassing. Mechelen koest haar materieel en immaterieel erfgoed en die inspanningen lonen.

Toerisme Vlaanderen, Meet in Mechelen en Mastercooks of Belgium (de vereniging van Belgische topchefs) stelden vorig jaar samen een sterk dossier samen om het Europese Worldchefs-congres naar Mechelen te halen. De Dijlestad werd uiteindelijk gekozen boven andere topbestemmingen onder meer omwille van haar prachtig, historisch, inspirerend en rijk erfgoedverleden.

“Voor ons is dit de perfecte gelegenheid om de aantrekkelijkheid van onze stad te promoten, en meteen ook de culinaire reputatie van heel Vlaanderen, aan Europa en de rest de wereld. Dit congres komt trouwens op een gedroomd moment, aan de vooravond van de opening van een nieuw gastronomisch toprestaurant in Het Predikheren”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Proeven van Mechelen
De stad heeft de voorbije jaren enorm ingezet op haar bourgondisch verleden. Denk maar aan de lancering van Museum Hof van Busleyden, waar bezoekers het weelderige verleden van de Bourgondische Nederlanden ontdekken, de implementatie van een bourgondisch luik in het nieuw Toerismehuis en enkele nieuwe toeristische activiteiten rond bourgondische belevingen, zoals het Prikkelpakket, In de voetsporen van Margareta en vanaf dit jaar de uitwerking van een luik Bourgondisch Culinair.

Volgens schepen van Toerisme Björn Siffer (Groen) biedt Mechelen ook vandaag heel wat culinaire troeven. “Op die manier is ook het lokaal draagvlak voor dit congres heel groot. De Mechelse hotels, brouwerij Het Anker, Salons Van Dijck, BelOrta, lokale sterrenchefs zoals Ken Verschueren, Axel Colonna-Cesari van Centpourcent en Bart De Pooter van De Pastorale werken allemaal mee aan dit groots evenement. En dat allemaal in de prachtige setting van de voormalige brouwerij Lamot. Dit congres zal een belangrijke gastronomische impuls geven aan onze lokale keukencultuur.”

World Association of Chef’s Societies
De World Association of Chef’s Societies, of kortweg Worldchefs, is een dynamisch wereldwijd netwerk van meer dan 100 chef-koksverenigingen die chefs vertegenwoordigen op alle niveaus en in alle specialiteiten wereldwijd. De associatie werd gesticht in 1928 aan de Sorbonne in Parijs met de eerbiedwaardige August Escoffier als eerste erevoorzitter. Worldchefs is een wereldwijde autoriteit op het gebied van voedsel, die impact creëert door deze kerndoelen:

• Onderwijs: omvat het kenmerkende programma voor erkenning van kwaliteitsvol culinair onderwijs en ’s werelds eerste wereldwijde culinaire certificering;
• Netwerken: Worldchefs biedt een toegangspoort tot wereldwijde culinaire netwerkmogelijkheden en biedt onderdak aan het tweejaarlijkse Worldchefs Congress & Expo;
• Competitie: Worldchefs houdt een lijst bij van gecertificeerde rechters, stelt wereldwijde normen voor competitie regels en leidt de prestigieuze Global Chefs Challenge;
• Humanitair en duurzaam: De programma’s Feed the Planet en World Chefs Without Borders verlichten voedselarmoede, bieden ondersteuning bij crises en bevorderen duurzaamheid over de hele wereld.

De associatie van Worldchefs vertegenwoordigt een 100-tal landen, ongeveer de helft ervan uit Europa. Vandaag en morgen zullen enkel de Europese voorzitters in Mechelen samenkomen, er worden een honderdtal deelnemers verwacht. Enkele landen zullen ook een jonge chef meebrengen, die wordt opgevangen door de Belgische ‘Young Masters’. Maandag 25 maart houden ze samen een ‘jam-session’, waarbij de jonge chefs onder supervisie van Seppe Nobels, San Van Hoecke en Bruce Taverniers een lunch uitwerken met lokale producten. Het betrekken van de volgende generatie is voor de Worldchefs-associatie een pluspunt in het Mechelse programma.

“We geloven dat Mechelen over enkele jaren internationaal op de kaart staat als gastronomische topbestemming. Door deze evenementen naar Mechelen te halen, zetten we alvast de nodige stappen”, besluiten de burgemeester en de schepen.

Meet in Mechelen
Meet in Mechelen is het congresbureau van de stad Mechelen. Deze MICE-cel van de dienst Toerisme werd opgericht in maart 2014 en telt momenteel twee personeelsleden. Zij helpen bedrijven en organisaties in hun zoektocht naar een geschikte vergaderlocatie, leuke teambuilding, lekker restaurant en tof hotel. Meet in Mechelen heeft een grondige én actuele kennis van het aanbod en geeft objectief advies op maat. Ze brengen vraag en aanbod met elkaar in contact en deze dienstverlening is volledig gratis voor alle partijen. Het congresbureau is als het ware de Google van Mechelen voor event- en meetingplanners.

Foto: Facebookpagina: Hans Van Melkebeek‎Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar