Nieuws
wapen puurs-sint-amands

zaterdag 23 maart 2019 21:23 - Puurs-Sint-Amands

Vlaanderen keurt wapen en vlag fusiegemeente Puurs-Sint-Amands goed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, keurde op vrijdag 22 maart 2019 het wapen en de vlag van fusiegemeente Puurs-Sint-Amands goed.

“Vlaanderen heeft een enorm rijke historiografie en vaak komt dit terug in de wapenschilden en vlaggen van onze steden en gemeenten. Bij een fusie komen deze prachtige uitbeeldingen van het verleden echter te vervallen. Samen met de Vlaamse Heraldische Raad zorgen we voor de continuïteit én een blijvende link met ons erfgoed. Ik wil mijn collega-minister en inwoner van Puurs-Sint-Amands feliciteren met zijn nieuw wapenschild en vlag!”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

In Vlaanderen heeft iedere gemeente een eigen wapen en een vlag. De nieuwe gemeente kan vragen om het wapen en/of de vlag van een van de vroegere gemeenten te behouden of kan ervoor opteren om er geheel nieuwe te bedenken, het liefst in samenwerking met de Vlaamse Heraldische Raad om alles volgens de regels van de kunst te doen.

De fusiegemeente Puurs-Sint-Amands besloot op 25 februari 2019 om over te gaan tot het ontwikkelen van een nieuwe vlag met bijhorend wapenschild in samenwerking met de Vlaamse Heraldische Raad.

Als vlag werd gekozen voor “Rood met een geschaakte schuinbalk van twee rijen van wit en zwart, vergezeld van twee witte leeuwen, geel gekroond, geklauwd en getongd.”. In de praktijk is het een compromis tussen de oude vlag van Puurs en het wapenschild van Sint-Amands.

Het nieuwe wapenschild heeft de volgende heraldische beschrijving: “Gevierendeeld 1. in keel een geschaakte schuinbalk van twee rijen van zilver en van sabel 2. in sabel een leeuw van zilver, gekroond, geklauwd en getongd van goud 3. in zilver een stappende haan van sabel, gebekt, gebaard en gepoot van keel 4. gevierendeeld: 1. en 4. in zilver drie dwarsbalken van keel 2. en 3. in zilver drie disselbijlen van keel, de twee in het schildhoofd afgewend. Schildhouders: rechts een Sint-Pieter met tiara en sleutel, links een Sint-Amandus met kerk en draak, alles van goud. Het geheel geplaatst op een losse grasgrond, bezaaid met rozen van sabel, geknopt en gepunt van goud en met rozen van zilver.” Ook hier werden de elementen van de oude wapenschilden gecombineerd.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Puurs-Sint-Amands

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar