Nieuws

dinsdag 12 februari 2019 15:55 - Mechelen

Wereldtop breakdance bezoekt opnieuw Mechelen

Op zondag 17 februari wordt de kerk van het Cultuurcentrum Mechelen omgetoverd tot een breakdancetempel waar de grootste breakdancegoden van ons universum met hun artistieke vloerboenerij menig poetsvrouw groen van jaloezie zullen doen uitslaan.

Al voor de derde keer organiseert stad Mechelen samen met het Cultuurcentrum en vzw Busta Move de wereldbefaamde Battle of Honour. Met deze editie worden we het grootste breakdance-event van ons land. “Dat smaakt naar meer”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen). “Momenteel zijn al partnerschappen opgezet met Nederland, Frankrijk, Taiwan en de VS om door te stoten tot het hoogste niveau in de wereld. Daarbij horen onder meer ook kwalificatierondes in het buitenland voor de World Finals van de Battle of Honour hier in Mechelen.”

Bigger, better, faster, stronger
Onder het motto ‘bigger, better, faster, stronger’ wordt de kerk van het Cultuurcentrum op 17 februari 2019 het strijdtoneel van de grootste breakdancegoden van deze planeet. In totaal zullen er tussen de 25 en 30 landen vertegenwoordigd zijn. De beste B-Boys van Zuid-Amerika, de VS, Canada, Rusland, Japan, Zuid-Korea en Europa komen elkaar bekampen met letterlijk duizelingwekkende sets van toprocks, footworks, powermoves en freezes. Zo is het onder meer uitkijken naar wereldtopper Lil G uit Venezuela. Naast de toppers die uitgenodigd worden, zijn er opvallend veel buitenlandse dansers die spontaan naar Mechelen reizen om aan de kwalificaties in de namiddag deel te nemen.

Het is niet alleen een event voor hardcore breakdancers, maar ook voor families. De drie uur durende avondfinale wordt voorafgegaan door en afgewisseld met kwalificatiewedstrijden en acts van B-Girls, B-Kidz en Old Schoolers. Op alle niveaus, want voor het eerst krijgen ook de beginners – kinderen en volwassenen die nog maar enkele weken of maanden bezig zijn – een podium. “Zo zorgen we dat ook heel wat Mechelaars die dag hun talent kunnen laten zien,” aldus Björn Siffer.

Wereldfaam
De trailer die twee weken geleden gelanceerd werd, is op de verschillende sociale-mediaplatformen al meer dan 150.000 keer bekeken en kreeg in totaal al meer dan 20.000 likes. De weken na het event verwacht het Nederlandse bedrijf New Dance Media een bereik van 4 tot 6 miljoen mensen wereldwijd. Dat aantal staat nog los van individuele influencers op Instagram. Deze Battle of Honour heeft de voorbije twee jaar enorm aan naamsbekendheid gewonnen en is uitgegroeid tot een van de bekendste internationale allround events die in Mechelen wordt gehouden.

Battle of Honour is dan ook een belangrijk onderdeel van een sterke urban scene in Mechelen. Cultuurschepen Björn Siffer legt uit: “Breakdance is één van de vier elementen van hiphop, naast rap, scratch en graffiti. Het is belangrijk immaterieel erfgoed dat we moeten koesteren. Het is fijn dat liefhebbers van over heel de wereld zondag naar onze stad kijken, maar ik hoop natuurlijk dat ook heel wat Mechelaars zich aangesproken voelen. In 2018 was er heel wat aandacht voor 30 jaar Mechelen Hiphopstad. Hopelijk hebben die activiteiten de interesse voor het genre ook bij ons aangewakkerd. Hiphop heeft lang een bepaald nichepubliek aangetrokken, terwijl het juist een heel open en toegankelijk genre zou moeten zijn.”

Olympische discipline?
De organisatie zondag is voor de derde keer in handen van de Mechelse vzw Busta Move, die op enkele jaren tijd uitgroeide tot het grootste breakdance-gezelschap van België, met in de regio meer dan 300 B-boys en B-girls. Kartrekker en gezicht van de organisatie is Michaël Priëels, die er ondertussen alles aan doet om van breakdance een olympische sport te maken: “In 2018 is breakdance opgenomen in de Olympische Jeugdspelen. Dat is de laatste stap voor de échte Olympische Spelen! Deze kruisbestuiving tussen kunst en absolute topsport verdient het om opgenomen te worden in de lijst van olympische sporten.” Michaël werkt deze week samen met een aantal spelers die de krijtlijnen voor de Olympische Jeugdspelen hebben uitgetekend, waaronder Renegade uit het Verenigd Koninkrijk. Samen hopen ze breakdance tegen 2024 op de Olympische Spelen te krijgen. “We staan op de rand van een doorbraak en ik zal niet rusten tot die er komt”, knipoogt Michaël nog.

Voor de organisatie van Battle of Honour kan hij rekenen op steun van het Cultuurcentrum Mechelen. Daarnaast staat het bedrijf Kaliemeroo Michaël bij in de praktische organisatie van het evenement.

Praktisch
• Locatie: Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
• Datum: 17 februari (voor de eerste keer is dit dus op een zondag!)
• Programma:
o 14u: registratie en opwarming
o 15u-18u: kids battles (pro/beginners), B-girl battles en qualifiers
o 18u-21u: World Finals met de wereldsterren
• Inkom:
o 10 euro voor iedereen jonger dan 14 jaar.
o 15 euro voor iedereen vanaf 14 jaar.

 Met een gemiddelde prijs van 12,5 euro liggen deze prijzen ver onder het gemiddelde van gelijkaardige events met dergelijke line-up. Ook nu is er een UITPAS-regeling voor wie daarvoor in aanmerking komt.

Foto: Booya PhotographyKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar