Nieuws
HvB_logo_baseline_201

vrijdag 8 februari 2019 15:54 - Mechelen

Mechelaars kunnen hedendaagse kunst wel smaken

Al 5140 mensen bezochten sinds half december de tentoonstelling ‘Garden of Delight’ van kunstenaar Nick Hannes in De Garage in Mechelen. Op hetzelfde moment heeft ook de expo ‘It almost seemed a lily’ van Berlinde De Bruyckere in Museum Hof Van Busleyden veel succes, met 10.000 verkochte tickets. Hedendaagse kunst is in trek bij kunstliefhebbers.

Garden of Delight
Fotograaf en maatschappijcriticus Nick Hannes uit Antwerpen levert vooral werken met een sterke sociaal-politieke inslag. Hij gebruikt daarbij humor, ironie en visuele metaforen en hij richt zich op de problematische relatie van de mens met zijn omgeving. De fotoreeks ‘Garden of Delight’ schetst Dubai als de ultieme speeltuin van globalisering en kapitalisme en roept vragen op omtrent authenticiteit en duurzaamheid. Succesverhaal of grootheidswaanzin? Dubai’s snelle transformatie van een stoffig vissersdorp in de jaren 60 tot de hypermoderne metropolis vandaag fascineert vriend en vijand. ‘Garden of Delight’ won de Magnum Photography Award in 2017 en de Zeiss Photography Award in 2018.

“De tentoonstelling van Nick Hannes trok sinds 15 december al 5140 bezoekers naar De Garage. Omwille van dat succes heeft de stad de openingsuren uitgebreid”, zegt cultuurschepen Björn Siffer (Groen). Sinds begin januari is De Garage drie uur vroeger open dan normaal, van 10 tot 18 uur, en dat van donderdag tot en met zondag. “De tentoonstelling trekt een brede mix van bezoekers. Opvallend veel jongere bezoekers, studenten, maar ook anderstalige nieuwkomers of mensen die in Dubai gewerkt hebben.”

Alle dagen hedendaagse kunst
Ook op 15 december opende de tentoonstelling ‘It almost seemed a lily’ van de gerenommeerde Belgische kunstenares Berlinde De Bruyckere. Haar hedendaagse versie van de 16e-eeuwse Besloten Hofjes lokte al heel wat kijklustigen naar Museum Hof van Busleyden. Sinds de start van de expo heeft het museum al meer dan 10.000 tickets verkocht. Dat is dubbel zo veel dan in oktober en november, toen er geen tijdelijke expo in het museum was. De verschillende activiteiten op vlak van kunst en cultuur versterken elkaar dus alleen maar.

Volgens schepen van Cultuur Björn Siffer is de kwaliteit van het aanbod hedendaagse kunst in Mechelen van een uitstekend niveau en moeten we op dat vlak zeker niet onderdoen voor andere grote steden. “De kunstliefhebber heeft hedendaagse kunst omarmd en Mechelen beantwoordt perfect aan de groeiende vraag ernaar. Onze cultuurpartners De Garage, de Academie, Kunstencentrum Nona, Galerie Transit, het Cultuurcentrum en Museum Hof van Busleyden werken nauw samen om een divers programma samen te stellen en dat op de verschillende locaties.”

Onlangs nog verscheen de brochure ‘Alle dagen hedendaagse kunst’ en via de nieuwe webpagina https://www.mechelen.be/hedendaagsekunst moeten bezoekers ook sneller hun weg vinden in het breed en kwaliteitsvol aanbod.

‘It almost seemed a lily’ loopt nog tot 12 mei 2019. De expo van Nick Hannes over Dubai eindigt op zondag 3 maart. Daarna maakt schilderkunstenares Hadassah Emmerich haar opwachting in De Garage. Om maar alvast één naam te geven…Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar