Nieuws
opening bibliotheek Boom

vrijdag 1 februari 2019 01:03 - Boom

[VIDEO] Nieuwe Boomse bibliotheek opent op 6 april

De nieuwe bibliotheek van Boom opent op zaterdag 6 april de deuren aan de Windstraat 6 op de hoek met de Kaai.

De Boomse bibliotheek zal op haat nieuwe locatie nog meer inzetten op haar rol als belevingsbib. Door de ligging midden in het handelscentrum is de bib een zichtbare trekpleister. Het open uitzicht op de kaai en de Rupel brengt licht en rust tot in de bibliotheek. Het wordt een plek waar de bezoeker zowel geprikkeld wordt en op ontdekking kan gaan als ademruimte kan nemen en even tot rust kan komen.

De Bomenaar zal nog steeds zijn vertrouwde bibliotheek herkennen met haar uitgebreide collectie en afwisselende activiteiten. De werking die de afgelopen jaren werd opgebouwd wordt verder gezet. Naast de gekende werking is er nu meer dan ruimte genoeg om verder te groeien.

Vooraleer het bib-team van start gaat in het nieuwe gebouw, wordt de verhuis van de Antwerpsestraat naar de Windstraat voorbereid. Sinds de zomer van 2018 wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan het up-to-date brengen van de collectie en het afstemmen ervan op de nieuwe locatie. De hinder voor het publiek bleef beperk. Wanneer de verhuis daadwerkelijk van start gaat gaan de deuren van de bibliotheek drie weken dicht.

De verhuis wordt een huzarenstuk. De 35 400 tellende collectie moet immers verhuisd worden naar het nieuwe pand. Van die collectie liggen gemiddeld 4500 stuks bij de ontleners. Voor de verhuis wordt er ook beroep gedaan op de inwoners. Tijdens de laatste openingsweek van de bib aan de Antwerpsestraat mogen bezoekers zoveel materiaal ontlenen als ze zelf kunnen dragen. Voorwaarde is wel dat de gebruikers van de bib het materiaal terug brengen naar de nieuwe bib in de Windstraat. Materialen die tijdens de sluitingsperiode bij de ontleners liggen hebben sowieso een uitleentermijn tot na 6 april en kunnen niet worden binnengebracht; ook niet via de inleverbus tijdens de sluitingsperiode.

De bib is op zaterdag 16 maart voor de laatste keer open aan de Antwerpsestraat 100. Op maandag 18 maart start men met de verhuis. Om deze verhuis symbolisch op gang te trekken nodigt men enkele klasjes uit van de Boomse lagere scholen. De kinderen mogen in optocht elk een boek van de oude naar de nieuwe bib brengen.

Moderne eigentijdse bibliotheek
De nieuwe bibliotheek heeft maar liefst 1,3 kilometer aan legplanken. Het interieur van de bib zal ook een kenmerkende kleur van koud gewalst staal krijgen. De plaatsing van de rekken moet nog worden uitgetekend, net als de openingsuren. De boeken zelf zullen makkelijk te herkennen zijn door de verschillend logo’s op de rug van de boeken. De cd’s en dvd’s worden volop klaargemaakt voor zelfuitlezing. Er zullen ook 2 zelfscanterminals komen en dit naast een bemande balie.

Openingsweekend
Er zal een groot openingsweekend worden georganiseerd op zaterdag 6 en zondag 7 april. Op het programma onder meer workshops, activiteiten en animatie. Op zondag 7 april is er een openingsfeest voor kinderen, een kindervoorstelling en een receptie.

foto: Radio Reflex
vlnr: Dara De Bruyn, Francis Sanchez, Jeroen Baert en Inge De RidderKlik hier voor meer nieuws uit de regio Boom

Commentaar