Nieuws
Stadhuis Mechelen

dinsdag 29 januari 2019 09:46 - Mechelen

Belastingsverhoging of tax-shift in Mechelen?

Tijdens de gemeenteraad gisterenavond werd aangekondigd dat de aanvullende taks op de personenbelasting dit jaar verlaagt van 7,4 naar 6,8 procent. Deze maatregel zou het stadsbestuur ongeveer 735 000 euro kosten.
Wie een eigen woning bezit zal dan weer meer moeten betalen omwille van een verhoging van de opcentiemen. Deze verhoging zou de stadskas bijna 5,2 miljoen extra opleveren.

Bekijk omstreeks 12.00 uur live de persconferentie van het stadsbestuur. Je kan deze volgen via Facebook Live op www.facebook.com/radioreflex.

De oppositie spreekt over een belastingverhoging van om en bij de 4 miljoen euro.

Burgemeester Somers noemt deze uitspraken voorbarig. Volgens hem is deze maatregel een tax-shift waarbij de personenbelasting naar beneden gaat en vastgoed iets zwaarder belast wordt. Volgens hem ook logisch, aangezien vastgoed in Mechelen de laatste jaren alleen maar in waarde is gestegen. Verder haalt de burgemeester aan dat onroerende voorheffing niet enkel wordt betaald door de inwoners van Mechelen, maar ook door de bedrijven de er gevestigd zijn. Op deze manier zou deze tax-shift een nuloperatie moeten worden voor de gezinnen. Verder zegt Somers ook dat deze maatregelen passen in een volledige begroting. Eens deze op punt staat zal er een volledig beeld zijn.

De oppositie is niet te spreken over de snelheid waarmee deze maatregelen door de gemeenteraad moesten worden goedgekeurd. Ze waren op voorhand niet op de hoogte en hadden dus geen tijd om op een gefundeerde manier dit onderwerp voor te bereiden. Somers erkent dat deze maatregel inderdaad snel werd doorgevoerd, maar haalt aan dat de aanslagvoeten voor het einde van de maand moesten worden vastgelegd.

Stefaan Deleus (CD&V): “de Stadslijst duwt deze belastingverhoging door de strot van de Mechelaar én van de gemeenteraad. Dat deze belastingverhoging zelfs niet op de agenda van de gemeenteraad terug te vinden was, maar als een duiveltje uit een doosje opeens tijdens de raad werd toegevoegd, is ongezien”.

“De manier waarop deze belastingverhoging gemanoeuvreerd werd, onder de sluier van een tax shift is reden om de wenkbrauwen te fronsen. De blauw-groene as is duidelijke een belastingas,” besluit Freya Perdaens (N-VA).Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar