Nieuws
toilet tivolipark

zondag 20 januari 2019 11:05 - Mechelen

Tien nieuwe toiletten in Tivolipark

Het aantal bezoekers in het Tivolipark is de laatste jaren sterk toegenomen. De sanitaire voorzieningen op het Neerhof voldeden dan ook niet meer aan de noden. De stad Mechelen heeft daarom de capaciteit van het sanitair sterk uitgebreid, met de nadruk op het aantal kindertoiletten. Een bovengrondse waterzuiveringsinstallatie zorgt bovendien voor een biologische verwerking van het afvalwater.

Uitbreiding sanitair

Het Tivolipark werd de afgelopen jaren een van de publiektrekkers in de stad. “Niet alleen de Mechelaars, maar ook scholen uit de regio vinden vlot hun weg naar het park en het aanbod rond milieu-educatie. De vernieuwde speeltuin en de opening van Eetcafé t’ASS hebben het park nog aantrekkelijker gemaakt en hebben er bovendien voor gezorgd dat de bezoekers ook langer in het park willen vertoeven”, aldus schepen van Klimaat en Milieu Marina De Bie.

De bestaande toiletten (één voor andersvaliden aan de speeltuin en drie aan de kinderboerderij, waarvan één kindertoilet) waren dan ook niet meer voldoende. De serre die grensde aan het bestaande sanitair werd heringericht, waardoor er voldoende ruimte werd gecreëerd voor een uitbreiding. Het ontwerp is van DG Architecten uit Mechelen.

“De nieuwe sanitaire ruimte heeft tien toiletten: zes voor kinderen, drie voor volwassenen en één voor andersvaliden. Daarnaast zijn er twee luiertafels geïnstalleerd om op een comfortabele manier de allerkleinste bezoekers te kunnen verschonen”, voegt Patrick Princen toe. De kindertoileten worden aangeduid met leuke tekeningen in de huisstijl van Tivoli. Er werden ook twee educatieve infobordjes ontworpen met daarop: ‘drinkbaar water’ en ‘handen wassen na toiletgebruik’.

Samenhangend met de uitbreiding van het sanitair werden er 2 nieuwe septische putten (totale inhoud = 18 000 liter) en 1 bufferput (10 000 liter) geïnstalleerd in het dolomietpad voor het koetshuis.

Waterzuivering

Om het afvalwater te zuiveren is in de samentuin van VELT een extensieve (bovengrondse) waterzuiveringsinstallatie van 7,20 meter op 3 meter geplaatst. Schepen van Klimaat en milieu Marina De Bie legt uit hoe het werkt: “De bak is volledig gevuld met xylit, een bruinkoolvezel die de restanten van het afvalwater afbreekt door middel van micro-organismen. Xylit heeft een gevoelig lagere ecologische voetafdruk dan courant gebruikte gelijkaardige vezels voor afvalzuivering. Het is een 100% organisch materiaal en dus integraal composteerbaar.”

Vanuit de installatie vertrekt een overloopleiding met het gezuiverd afvalwater naar de ringgracht van kasteel Tivoli. Binnenkort worden ook nog ondiep wortelende oeverplanten in de toplaag geplant.

Werkzaamheden

De werken hebben geduurd van september tot midden december. Tijdens de werken werd er voor de parkbezoekers een toiletwagen geplaatst ter hoogte van de kinderboerderij. Het hele project heeft de stad € 210 000 gekost.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar