Nieuws
Stadslogo Mechelen

vrijdag 18 januari 2019 17:15 - Mechelen

Mechelse sportaanbod voor senioren breidt uit

In het kader van ‘Sport overdag’ start er 8 februari een nieuwe lessenreeks ‘Spierkracht voor senioren’. Met deze uitbreiding op het huidige aanbod van ‘sport overdag’ wil de stad Mechelen het lifetime sporten een extra boost geven.

Ouderenbehoeftenonderzoek
Uit het Ouderenbehoeftenonderzoek van 2018. is gebleken dat de senioren in Mechelen over het algemeen gezonder en fitter zijn dan in andere centrumsteden. “Met de lessenreeks ‘spierkracht voor senioren’ streven we ernaar om dit resultaat te behouden en te verbeteren”, bekrachtigt Abdrahman Labsir (Open Vld), schepen van Sport. Naarmate de leeftijd stijgt neemt het aantal fysiek kwetsbare senioren toe. Zo geeft 66% van de 80-plussers aan in meer of mindere mate fysiek kwetsbaar te zijn en tussen de leeftijd van 50 en 70 jaar verliezen gemiddeld 30% van de ouderen hun spierkracht.

Het nieuwe sportaanbod ‘spierkracht voor ouderen’ biedt daarom een oplossing aan ouderen, die omwille van verzwakte spieren, allerlei gezondheidsklachten ervaren. “Dit geeft ook de minder actieve senioren de kans om eenvoudige bewegingsoefeningen te doen en tegelijk is het een mooie aanvulling op het aanbod ‘Sport overdag’”, zegt Alexander Vandersmissen (Open Vld), de schepen van Senioren.

Lessenreeks Spierkracht voor senioren
Het aanbod ‘spierkracht voor senioren’ is gebaseerd op een programma uitgebracht door het Vlaams expertisecentrum ‘Sport Vlaanderen’ i.s.m. KU Leuven. Het lessenpakket is uitvoerig uitgetest en geëvalueerd, waardoor iedereen op zijn eigen niveau kan participeren. Om de kwaliteit van de lessen te vrijwaren werken we samen met een gediplomeerde lesgever.

Om de deelnemers extra te motiveren en ondersteunen, krijgen ze bij aanvang van de reeks een lesmap met oefenstof, zodat ze thuis verder kunnen oefenen en bewegen. “Op deze manier willen we het ‘Lifetime sporten’ extra sensibiliseren. Na afloop van de reeks, zal het project geëvalueerd worden en kan er beslist worden om de reeks wegens succes verder te zetten in het najaar”, aldus de schepen van Sport.

Praktisch
De lessenreeks “spierkracht voor senioren” start op 8 februari 2019. De reeks omvat 12 lessen en gaat door op vrijdagvoormiddag van 10u00 tot 11u00, uitgezonderd van de schoolvakantie en dit in het Lokaal Dienstencentrum “Den Deigem”, Karmelietenstraat 13. Vooraf inschrijven is voor deze lessenreeks wel noodzakelijk en kan zowel bij de stad Mechelen bij de dienst sport als in het dienstencentrum Den Deigem zelf. Alle 55-plussers kunnen zich inschrijven.

De deelnameprijs is 30 euro inclusief verzekering en de map met het lessenpakket t.w.v. 5 euro. Voor deelnemers met een UIT-pas met kansentarief bedraagt de prijs 6 euro voor de lessenreeks samen met de verzekering en map met het lessenpakket.

Data van deze lessenreeks in het voorjaar 2019:
Vrijdag 8, 15, en 22 februari 2019
Vrijdag 1, 15, 22 en 29 maart 2019
Vrijdag 5 en 26 april 2019
Vrijdag 3, 10 en 17 mei 2019

Per reeks worden er maximum 20 deelnemers toegelaten, snel inschrijven is de boodschap.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar