Nieuws
fort liezele

woensdag 16 januari 2019 22:19 - Puurs-Sint-Amands

Puurs krijgt erediploma als oorlogsslachtoffer

In september 1914 werd Liezele van de kaart geveegd tijdens WOI. Nu krijgt Puurs daarvoor een erkenning van het ministerie van Lands­verdediging. Met een erediploma én herinneringslint: vanaf het voorjaar te bezichtigen in het Fort van Liezele.

Volledig dorp verwoest
Het erediploma voor oorlogsslachtoffers bestaat sinds 2014. Wie ervoor in aanmerking komt? Steden en gemeenten die bijzonder zwaar getroffen werden door de gevechten, bombardementen en slachtpartijen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Puurs stond niet automatisch mee op de lijst. Daarom diende de gemeenteraad in 2014 zelf een aanvraag in.

“In september 1914 werd Liezele platgebrand, om vanuit het nabijgelegen fort vrij zicht te hebben. Ook al vielen er geen doden, de zinloze actie had een grote emotionele en financiële impact op de inwoners. Reden genoeg om als slachtoffer erkend te worden. Dat bevestigt nu ook het ministerie van Landsverdediging met de uitreiking van het erediploma en bijhorende herinneringslint”, zegt schepen van Erfgoed Ann-Marie Morel.

Diploma te bezichtigen in Fort van Liezele
Het diploma en lint staan op naam van de gemeente Puurs, niet op het nieuwe Puurs-Sint-Amands. “Dat komt omdat de aanvraag vier jaar geleden al werd ingediend, toen er nog geen sprake was van de fusie. Uiteraard delen we de erkenning met álle inwoners. Daarom zullen we het diploma en lint tentoonstellen in het Fort van Liezele. Je kunt ze daar bekijken vanaf het voorjaar op de nieuwe expo van Linsella, werkgroep voor heem- en geschiedkunde”, besluit Ann-Marie Morel.

foto: Facebookpagina fort.liezeleKlik hier voor meer nieuws uit de regio Puurs-Sint-Amands

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar