Nieuws

woensdag 16 januari 2019 21:16 - Mechelen

Ook exit Melikan Kucam bij KLEMO

Melikan Kucam is ook bij sociale huisvestingsmaatschappij Kleine Landeigendom Mechelen en Omstreken (KLEMO) aan de deur gezet. Hij was er voorzitter.

Directeur Tom Bridts zei eerder dat Kucam kon aanblijven zolang het onderzoek loopt. De raad van bestuur van KLEMO heeft echter unaniem beslist dat Kucam niet kan aanblijven. Open VLD-gemeenteraadslid en voorzitter van de Mechelse gemeenteraad Fabienne Blavier is aangesteld als nieuwe voorzitter.

De directeur van KLEMO beklemtoont dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er onregelmatigheden zouden zijn. Kucam zou zelf mensen hebben doorverwezen, maar deze mensen volgden allemaal de procedure die voor alle andere kandidaat kopers geldt.

Wat is KLEMO?
Kleine Landeigendom Mechelen en Omstreken cvba-so (afgekort als KLEMO) is een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met sociaal oogmerk, opgericht in 1938 en werd erkend door de Vlaamse HuisvestingsMaatschappij (voorloper van de VMSW) onder het nummer 9540. De aandeelhouders zijn onder meer de besturen van Berlaar, Bonheiden, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Zemst, het provinciebestuur Antwerpen en het Vlaams Gewest. Deze gemeenten en steden vormen ook haar actieterrein. De maatschappij wordt bestuurd door een raad van bestuur.

Als sociale huisvestingsmaatschappij bouwt en verkoopt de maatschappij al 76 jaar sociale woningen. Ze werd opgericht in het interbellum door de traditionele zuilen (christelijke, socialistische en liberale). Zo werden sinds haar ontstaan 1263 sociale koopwoningen gerealiseerd (tot en met 2013). Voor 1976 bouwde de maatschappij enkel in het buitengebied rond Mechelen. De voorganger van SHM Woonpunt Mechelen bouwde de huurwoningen en de stad Mechelen zorgde zelf voor de koopwoningen in Mechelen. Sinds een tiental jaren bouwt de sociale huisvestingsmaatschappij ook in Mechelen koopwoningen (Nokkerstraat, 5 woningen; project Ganzendries, 19 sociale koopappartementen; Libertus project, Nekkerspoelstraat, 15 koopwoningen en appartementen).

KLE Mechelen treedt ook op als kredietbemiddelaar voor de sociale hypothecaire leningen van de VMSW.

Voor de aankoop van een sociale koopwoning kunnen kandidaat-kopers zich bij de maatschappij op een per gemeente geopende wachtlijst aanmelden. Enkel voor stad Mechelen zijn er 3 specifieke registers: Mechelen ‘intra muros’ (de historische stadskern binnen de omwalling), Mechelen ‘extra muros’ (het grondgebied voor de fusie van gemeenten) en Mechelen –fusiegemeenten (5 landelijke deelgemeenten van Mechelen).Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar