Nieuws

woensdag 16 januari 2019 20:46 - Mechelen

[UPDATE] Federale regering en Theo Francken stellen zich burgerlijke partij in zaak Kucam

De Belgische regering gaat bekijken dat het zich burgerlijke partij kan stellen in de visafraude, dat deelde premier Charles Michel mee op een persconferentie.

Spilfiguur is Mechelse N-VA gemeenteraadslid Melikan Kucam, dat is gebleken uit de Pano reportage op één. Hij zou vluchtelingen van Syrische en Iraakse afkomst fors hebben laten betalen voor humanitaire visa. Kucam wordt ervan beschuldigd deelgenomen te hebben aan een criminele organisatie, mensensmokkel, afpersing en omkoping.

De federale regering stelt zich nu burgerlijke partij om inzage te krijgen in het dossier. Vicepremiers Peeters en De Croo lieten zich scherp uit over het beleid rond humanitaire visa onder voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat er kabinetsmedewerkers op de hoogte waren van de fraude rond humanitaire visa. Theo Francken zelf heeft zich ondertussen ook burgerlijke partij gesteld met als bedoeling inzage te kunnen krijgen in het dossier.

N-VA schorst Melikan Kucam
N-VA schorste Melikan Kucam uit zijn functies.Voormalig schepen van Diversiteit en Inburgering Marc Hendrickx verklaarde in de Wereld Vandaag op Radio 1 dat hij noch de lokale N-VA-afdeling op de hoogte waren van deze feiten en ook nooit signalen heeft opgevangen. Of Kucam ooit nog terugkeert naar N-VA Mechelen lijkt onbestaande. Kucam werd ondertussen ook van de lokale partijwebsite gehaald. Gezien de aard van de zware aantijgingen tegen Melikan Kucam heeft het dagelijks bestuur van de N-VA – mede op vraag van de afdeling Mechelen – besloten om hem bij hoogdringendheid te schorsen in zijn functies. “Het misbruik maken van mensen in nood is verwerpelijk en walgelijk, daar zijn geen andere woorden voor. Intussen wachten we de afloop van het onderzoek af. Als partij blijven wij achter de broodnodige en legitieme reddingsoperatie van de Syrische christenen staan, die in het leven bedreigd werden door de terroristen van IS”, klinkt het bij N-VA.

Op sociale media van de Mechelse afdeling is Kucam 24 uur na de feiten nog wel overal te zien.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Commentaar