Nieuws
Reuzen sinte mette

woensdag 7 november 2018 14:30 - Mechelen

Mechelse reuzen zingen Sinte-Mette

ReuzenMechelen, de werkgroep die ijvert voor het behoud en de promotie van de Mechelse reuzentraditie, pakt zondag 11 november uit met een stunt van formaat. Voor de eerste keer ooit gaan enkele Reuzenkinderen deelnemen aan een andere mooie traditie in de stad: het Sinte-Mettezingen.

In 2013 ging in Mechelen voor het eerst in 25 jaar de Ommegang weer uit en kon het publiek de voltallige Reuzenfamilie, waarvan de wortels meer dan 500 jaar teruggaan in de tijd, eindelijk nog eens bewonderen.
Enkele van de betrokken reuzendragers stelden zich na het succes van deze editie openlijk de vraag of het geen tijd werd om de Mechelse Reuzen – in 2013 door UNESCO als Werelderfgoed erkend – nieuw leven in te blazen en frequenter naar buiten te laten komen. Dat ze tot nu toe slechts om de kwarteeuw ingezet worden, zorgt immers voor een gebrek aan continuïteit in hun beheer, in het doorgeven van de traditie en van de kennis rond de aparte stiel van ‘pijnder’ of reuzendrager.

In april werd daarop met ondersteuning van de Erfgoedcel Mechelen de reuzenvereniging ReuzenMechelen opgericht, met als doel het Mechelse Reuzenerfgoed te promoten en mee in te staan voor het beheren en naar buiten brengen van de Mechelse Reuzenfamilie. Succesvolle wervingsacties op Erfgoeddag en Open Monumentendag trokken nieuwe leden aan om de vereniging mee te dragen.

Twee Mechelse UNESCO-tradities verenigd op 11 november Om nog meer mensen te bereiken én de Sinte-Mettetraditie mee in de verf te zetten, pakt ReuzenMechelen komende zondag uit met een originele stunt: de Reuzenkinderen nemen samen met de wijkwerking Heihoek en vluchtelingenorganisatie Welcome in Mechelen deel aan Sinte-Mette. ReuzenMechelen roept alle kinderen op om tegen 13u30 stipt te verzamelen aan het lokaal dienstencentrum De Deigem in de Karmelietenstraat. Van daaruit vertrekken de Reuzenkinderen van deur tot deur zingend naar het grote Sinte-Mettefeest in het cultureel centrum.

Een REUZEverrassing op school! Mechelse kinderen tot 12 jaar kunnen op de website en de Facebookpagina van ReuzenMechelen een kleurplaat downloaden, getekend door poppenmaker Paul Contryn. Aan deze kleurplaat hangt een wedstrijd vast met een reuzeprijs: een bezoek van enkele Reuzenkinderen op school. De kleurplaten kunnen tot uiterlijk 30 november ingezonden worden naar ReuzenMechelen, p/a Reuzenstraat 1, 2800 Mechelen.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar