Het stadsbestuur van Mechelen besloot om een nieuwe bestemming te zoeken voor de pastorij in de Sint-Amandusstraat. Er werden wel enkele voorwaarden verbonden aan de verkoop. De nieuwe eigenaar moet een publieke activiteit voorzien die de levendigheid in het dorpshart verhoogt.
Meerwaarde voor de buurt
“Dit is een goede zaak voor de Heffenaars. Op deze manier komt er terug wat activiteit in het dorpshart. Het is een opportuniteit om de oude pastorij – wat toch een mooi gebouw is – weer tot leven te brengen. Dit project is een meerwaarde voor de buurt en dat was voor ons de absolute vereiste bij de verkoop”, klinkt het bij schepen van Vastgoedbeleid Greet Geypen (Open Vld).
De oppervlakte van het perceel bedraag 756,71 m². De pastorij dient volledig gerenoveerd te worden. Het pand is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Zowel het hoofdvolume van de pastorij als de zijdelings uitbreiding aan de straatzijde zijn vanuit het erfgoedluik waardevol en te behouden.
Ook de bestaande indeling dient behouden te worden, namelijk de centrale gang met aan weerszijden de (woon)vertrekken. Dit neemt niet weg dat er (beperkte) openingen kunnen gemaakt worden om het pand geschikt te maken.
Nieuwe eigenaar Maarten van Essche die zelf kok is, wenst het gebouw te verbouwen om het nadien open te stellen als gastronomisch restaurant en een klein hotel met vijf tot zeven kamers.
Renovatie met natuurlijke materialen
“Het restaurant dient een opgefriste herinterpretatie van het gebouw te worden waar het verleden duidelijk voelbaar blijft mits enkele ingrepen die een zekere tijdloosheid bereiken. Dit wil ik uitspelen door gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals natuursteen, Europese houtsoorten, natuurlijke verven,… Het gebouw moet mooi inpassen in de authentieke schoonheid van het dorsplein en dorp”, aldus Maarten van Essche.
Buurtwinkel met huisgemaakte gerechten
Maarten Van Essche is niet aan zijn proefstuk toe. Sinds 2014 heeft hij al vier tijdelijke restaurants opgestart.
“Het was één van mijn dromen om de wereld te gaan ontdekken door te werken in Kopenhagen of een tijdelijk restaurant te beginnen in Parijs maar na een zaak in Brussel werd het me wel duidelijk. Mijn verankering zit in Mechelen. Het is de bedoeling om de productie van het restaurant uit te breiden, om zo niet enkel gerechten voor het restaurant te bereiden. Daarom ben ik op zoek naar een locatie in de dorpskern om een buurtwinkel in te richten, om brood en specifieke huisgemaakte gerechten te verkopen”, klinkt het bij de nieuwe eigenaar.
Bij de verkoop stelde de stad wel enkele voorwaarden. Zo moet de eigenaar het concept aftoetsen met de afdeling Omgeving en Monumentenzorg. Binnen de zes maanden na de ondertekening van het compromis dient er een aanvaardbaar bouwdossier ingediend te worden en twee jaar na het bekomen van de omgevingsvergunning dient het project gerealiseerd en geopend te zijn.
“Met een nieuwe invulling wordt vaak een nieuw leven gegeven aan een bestaand pand. Op deze manier schrijven we op een positieve manier verder aan onze geschiedenis”, klinkt het bij Greet Geypen.
De geschiedenis van deze alleenstaande woning gaat terug tot in de 18de eeuw. De woning werd tijdens de Franse revolutie verworden door weduwe Anne Maria de Perceval en haar zoon. De bestaande woning werd wellicht in 1829 verbouwd tot pastorij. De huidige pastorij is eigendom van de stad. De desaffectatie van de pastorij werd in augustus van 2016 goedgekeurd.
foto: heffen.be