Nieuws
Stadslijst nationaal park

vrijdag 7 september 2018 18:11 - Mechelen

[AUDIO] Stadslijst wil nationaal park rond Mechelen

Onder de slogan ‘Ik kies voor de natuur’ stelde de stadslijst (VLD – Groen – M+) vanmorgen een nieuw project voor. Op termijn willen ze van de verschillende natuurgebieden rond Mechelen een nationaal park maken.

Momenteel telt Vlaanderen één nationaal park, dat gelegen is in Limburg. Daar wil de stadslijst onder leiding van Bert Delanoeije, Patrick Princen en Tine Van den Brande verandering in brengen. De verschillende groen- en natuurgebieden rond de stad willen ze verbinden en zo een gigantisch park creëren. “Momenteel ligt er al ruim 1.000 hectare groen rond Mechelen”, klinkt het. “Denk maar aan de stadsbossen Stuyvenberg, Kauwendael en het Bos van Loos, maar ook aan tal van natuurgebieden van Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos. Die willen we met elkaar verbinden, zodat Mechelen omringd wordt door één groot nationaal park.”

2.000 hectare groen voor otters

De barrières die er nu nog zijn, wil de Stadslijst de komende jaren dus wegwerken. Onder meer via natuurlijke verbindingsassen en ecoducten. “Maar dat kunnen we absoluut niet alleen. Daarom zullen we samenwerken met de verschillende terreinbeherende organisaties en zo minstens 200 hectare nieuwe natuur ontwikkelen. Op termijn is het onze ambitie om het nationaal park zelfs te laten groeien tot 2.000 hectare. Zo willen we ook tal van dieren opnieuw een mooie thuis geven, zoals de bever, de vos en de otters. Die zouden we heel graag opnieuw verwelkomen.”

“Mikken op 100.000 natuurliefhebbers per jaar”

Iedereen moet welkom zijn in het nieuwe park, daarom wil de Stadslijst ook een bezoekerscentrum op poten zetten. Van daaruit zullen fiets- en wandelroutes vertrekken en wordt een natuur-avontuur concept voor kinderen uitgewerkt. Er wordt ook aan een natuurcamping gedacht. Verder moeten er ook waarnemingshutten, yogaplatforms en picknickplekken komen.

Waar dat bezoekerscentrum moet komen is nog niet duidelijk, maar de Stadslijst mikt op 100.000 bezoekers per jaar voor het nationaal park, dat uitgestrekt zal zijn van Willebroek tot Boortmeerbeek en dus ook over verschillende gemeentegrenzen zal gaan. Via de recent opengelegde Dijle aan de Zandpoortvest kan je vanuit het stadscentrum rechtstreeks de natuur in. “Zo moet Mechelen dé natuurhoofdstad van Vlaanderen worden”, klinkt het.

Audioreactie Bert Delanoeije:

Foto: Radio ReflexKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Commentaar