Nieuws
ArrMechelen

donderdag 9 augustus 2018 21:37 - Mechelen

Bijna 19 000 vacatures in arrondissement Mechelen

18 849: zoveel vacatures hebben VDAB en de selectiekantoren de laatste 12 maanden ontvangen in het arrondissementen Mechelen. In 15 jaar tijd zijn er in de regio nooit zoveel vacatures ingediend. Uit een rondvraag van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen geven grote bedrijven wel aan dat ze die jobs niet ingevuld krijgen.

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen heeft een analyse gedaan van de arbeidsmarktgegevens die VDAB gisteren heeft vrijgegeven. De cijfers gaan tot en met eind juli 2018 en beginnen in augustus 2017: een periode van 12 maanden. “In die tijd zijn er voor het arrondissement Mechelen 18 849 vacatures geregistreerd: iets meer dan 13 000 vacatures via de officiële kanalen van de VDAB en nog eens 5481 via selectiekantoren”, zegt Nina Van den Driessche, woordvoerster van VDAB.

De cijfers breken alle records. In vijftien jaar tijd is het aantal ingediende vacatures bij de VDAB nog nooit zo hoog geweest. Het aantal ligt dubbel zo hoog als in dezelfde periode, vijftien jaar geleden.

Rem op groei
Zo’n 9100 vacatures staan op dit moment nog open in het arrondissement Mechelen en Turnhout. Voor grote bedrijven is het echt een probleem, zo blijkt uit de rondvraag van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Ze dreigen minder te produceren omdat de vacatures niet ingevuld geraken.

“We hebben op dit moment 80 vacatures die we snel hopen in te vullen. Het gaat om technisch geschoolde profielen: vooral project- en werfleiders en calculators. De bouwsector draait goed: er zijn veel bouwprojecten die we kunnen aannemen. Maar we moeten ze ook nog kunnen uitvoeren. En dat wordt moeilijker”, zegt Filip Hofkens, administratief directeur van de bouwgroep Willemen. “Onder andere via ons partnership met LinkedIn proberen we op een andere manier aan te werven.”

Ook bij ICT-specialist Van Roey ICT Group staan er op dit moment 43 vacatures open. “We zoeken mensen die gemotiveerd zijn en een gezonde interesse hebben in de job van ICT’er. De tijd dat we enkel naar witte merels op zoek waren is voorbij. We zorgen voor de invulling van vacatures door mensen op te leiden en door mensen binnen de organisatie sneller te laten doorgroeien”, zegt manager Pat Van Roey. “We voelen al twee jaar dat die openstaande vacatures een rem kunnen zijn op onze verdere groei. Daarom moet je als werkgever creatief zijn in het aanwerven van nieuwe mensen.”

Nieuw leertraject
Voka speelt hier op in. “Welt is een gratis project van Voka, met de steun van de Vlaamse overheid. Veel werkgevers zijn nog niet vertrouwd met de nieuwe instroomformules. Via Welt laten we hen kennis maken met werkervarings- en leertrajecten. Zo zoeken werkgevers niet via de traditionele kanalen naar personeel”, zeggen Els Van Zeir en Vicky Van Wesemael, coördinatoren van het Welt-project bij Voka Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Welt stimuleert werkgevers om hun werkvloer om te zetten naar een echte leeromgeving via onder andere een lerend netwerk. Die nieuwe mindset ontwikkelen doe je niet in een vingerknip.”

“Alternatieve aanwervingen zijn de toekomst. Huidige Welt-deelnemers zoals Van Dyck Marcel, tal van garagebedrijven en Peeters-Govers en 53 anderen maken vandaag al het verschil op de huidige arbeidsmarkt die in brand staat in de regio Mechelen en Kempen”, zeggen Van Zeir en Van Wesemael. “Zij nemen mensen aan met goesting en de juiste attitude, leiden ze zelf op en creëren zo een leer- en feedbackcultuur op hun werkvloer.”

Werkzoekende talenten kunnen tijdens onze exclusieve Talentenmarkten op 14 september in Geel en op 26 oktober in Turnhout kennismaken met de huidige Welt-bedrijven.

foto: de grafiek toont alleen de vacatures via de VDABKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar