Nieuws
beelden walravens

woensdag 8 augustus 2018 15:34 - Mechelen

Stad Mechelen koopt beelden van Mechelse kunstenaars

De stad Mechelen heeft recent twee beelden aangekocht van de Mechelse kunstenaars Jean Paul Laenen en Frans Walravens. Hiermee breidt Museum Hof van Busleyden zijn Mechelse collectie uit.

De titelloze houten sculptuur van Jean Paul Laenen (1931 – 2012) werd gemaakt in 1959 en is geïnspireerd door het verzetswerk van Frans Storms, overleden in 2013, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond Mechelen tal van verzetsdaden heeft gepleegd. Hij deed dit onder andere in Muizen bij de Rateau-fabriek, waar toentertijd turbines voor Duitse onderzeeërs werden gemaakt. Verder liet hij een trein ontsporen en pleegde hij overvallen op diverse Duitse transporten.

“De meeste beeldhouwwerken van Jean Paul Laenen werden in brons uitgevoerd. Het is dan ook een unieke kans om onze Mechelse collectie uit te breiden met dit houten beeld dat een link heeft met de historiek van ons huidige Depot Rato”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

De sculptuur kan binnen het nieuwe concept van het Museum Hof van Busleyden als Bourgondische stadspaleis daar geen ruimte krijgen. Er wordt nu gekeken voor een geschikte plaats in het nieuwe Depot Rato. Door dit beeld in de context deze oude turbinefabriek te plaatsen, krijgt het een bijzondere en waardevolle historische omkadering. “Ik vind het ook ontzettend belangrijk dat Mechelen, als stad van mensenrechten, haar verzetshelden op deze manier eert”, zegt Björn Siffer.

Beeldhouwwerk van Frans Walravens
Het beeldhouwwerk van Frans Walravens (1928) is ook uit hout vervaardigd. Het is een van zijn laatste werken en hij beschouwt het zelf als één van zijn beste. Aanvankelijk werd het stuk verkocht maar de nieuwe eigenaar kon het beeld uiteindelijk niet plaatsen, waarop Walravens het stuk terug heeft overgekocht. “Het is zijn persoonlijke wens dat de stad dit stuk opneemt in haar collectie. De sculptuur zal waarschijnlijk een plaats krijgen in het Stadhuis”, zegt schepen Björn Siffer.

De stad trekt 6750 euro uit voor de aankoop van beiden beelden.

foto: stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar